Vizita prof. univ. DHC Dan Frangopol in Romania
Data: 1 - 15 iulie 2014
Profesorul universitar de origine romana Dan Frangopol de la Universitatea Lehigh din statul Pennsylvania, SUA, a facut recent o vizita in tara, impreuna cu sotia sa Irina, parcurgand un adevarat tur de forta in trei mari centre universitare: Iasi, Bucuresti si Timisoara.
Motivul principal al vizitei a fost decernarea titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi in ziua de 5 iunie a.c. Comisia care a constituit si prezidiul acestui important eveniment a fost alcatuita din cadre universitare de prestigiu ale universitatii din Iasi, dar si din alte centre universitare, precum Bucuresti si Galati.
Prezentarea Laudatio a fost facuta cu multa elocinta de catre dna prof. univ. dr. ing. Gabriela Atanasiu - director al Centrului de Cercetare Multidisciplinara & Managementul Riscurilor al Universitatii Tehnice din Iasi. Profesorul Dan Frangopol se bucura si de alte doua decernari ale titlului de DHC de la renumita universitate din Liege - Belgia, unde si-a sustinut disertatia de doctorat, precum si de la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti.
In Bucuresti, unde a stat doar trei zile, a avut dorinta si placerea de a prezenta o lucrare intitulata Durabilitatea si siguranta constructiilor. Manifestarea a avut loc la sediul AGIR, in cadrul Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, al carei membru de onoare este la Sectia 6 - Constructii si urbanism. Sedinta a fost prezidata de catre dl prof. univ. dr. ing. Dan Stematiu de la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti - presedintele acestei sectii, care a reliefat pe scurt bogata si prodigioasa activitate a celui care se bucura in prezent de o recunoastere si apreciere unanima pe plan mondial, mai ales dupa fondarea uneia dintre cele mai puternice asociatii profesionale internationale denumita International Association for Bridge Management and Safety (IABMAS) sau in traducere Asociatia Internationala pentru Managementul si Siguranta Podurilor.
Expunerea exceptionala, bine documentata a profesorului Dan Frangopol a captivat audienta formata din specia-listi in domeniul constructiilor, atat prin competenta prezentare, cat si prin continutul substantial si valoros al ideilor. Prezentarea a fost o adevarata lectie asupra modului cum trebuie manageriat „stocul“ de poduri al unei natiuni si cum se face gestionarea banilor pentru intretinere, reparatii, reabilitari etc. Toata aceasta activitate se desfasoara pe baza de studii aprofundate, corecte, nu dupa criterii subiective. Numai astfel, cele peste 600 000 de poduri de pe teritoriul SUA pot fi mentinute la parametri normali de exploatare, desi exista si aici cauze obiective de degradari premature si chiar de colapsuri, mai ales ca intregul continent american este confruntat cu fenomene climatice dintre cele mai agresive.
Multumind pentru expunerea facuta, domnul prof. Dan Stematiu a urat domnului prof. Dan Frangopol noi si valoroase succese in bogata activitate pe care o desfasoara.
De la Bucuresti, familia Frangopol s-a deplasat la Timisoara, pentru ca impreuna cu alte cadre didactice ale Universitatii Politehnice din aceasta urbe, in frunte cu dl. prof. univ. dr. ing. Dan Dubina - membru corespondent al Academiei Romane, sa sustina o serie de prelegeri in cadrul cursului de master ERASMUS - MUNDUS „Sustainable Constructions under Natural Hazards and Catastrophic Events“ - SUSCOS, care, pentru anul universitar 2013/2014, semestrul II se desfasoara la Timisoara cu 23 de studenti masteranzi din 17 tari europene. Tot la Timisoara, dl. prof. Frangopol a tinut o conferinta „deschisa“ in Aula Filialei Timisoara a Academiei Romane, iar la Universitate i s-a inmanat diploma si insemnele de membru de onoare al Fundatiei Politehnica.
Domnul prof. Frangopol si sotia dumnealui nu au uitat radacinile de unde au plecat, asa ca, in cursul acestui periplu, au cinstit cu piosenie locurile unde se odihnesc in veci parintii, dar si-au vizitat si rude, prie-teni dragi, colegi de scoala sau de facultate, atat cat le-a permis timpul.
Domnul profesor acorda o atentie deosebita inginerilor romani care fac parte din asociatia IABMAS pe care o conduce, dar si tuturor specialistilor in domeniu care ii solicita ajutorul. E bine ca mai exista si asemenea oameni, care incearca pe cat le sta in putinta sa faca ceva pentru tara lor.