Constantin Beldie, vazut din alt secol
Autor: Nicolae P. Leonachescu
Editura: A.G.I.R.
Seria: Repere istorice
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 412
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-402-8
Anul aparitiei: 2011
CUVANT INAINTE
Gandul de a cunoaste viata si activitatea lui Constantin Beldie, un intelectual care a inceput sa se afirme cu un secol in urma, ne stapaneste de peste patru decenii. Tatal sau a fost un argesean autentic, nepot de pandur, stabilit in Bucurestii veacului al XIX-lea si atat el cat, si urmasii lui pastrasera legatura cu spatiul de geneza, promovandu-i valorile.
Am inceput sa culegem informatii despre membrii familiei Beldie stabiliti in Capitala tarii de la martori oculari si din vechile surse - arhive, carti, reviste si ziare - in care figurau numele lui C. Beldie si al fiului sau, Alexandru.
Pe masura ce documentarea noastra a luat amploare, o lume uitata pe nedrept, chiar cu brutalitate, a iesit la iveala. Generatia de dinaintea primului razboi mondial a avut un ideal pe care l-a realizat si, atat cat a depins de ea, a muncit pentru consolidarea lui si de aceea merita respectul nostru, al tuturora.
Initial, nu ne-am propus a scrie despre „clanul” Beldie un text anume. Am incercat doar sa-i sensibilizam pe cei din jurul nostru - intelectuali si persoane publice - sa accepte a reda istoriografiei locale si nationale, fie numai si lapidar, chipurile acestor oameni de altadata, cu faptele lor cu tot.
Se impunea o asemenea campanie de restabilire a adevarului istoric pentru ca acestor personalitati ignorate li se pusesera etichete oficiale denigratoare - gen: dusmani de clasa, exploatatori ai poporului -, iar confuziile si minciunile privind faptele lor erau curente.
Zidul tacerii nu putea fi insa atacat direct si numai cu vorbe! Asa am inceput sa redactam un material documentar despre publicistul Constantin Beldie al carui volum, cu 655 pagini dactilografiate de amintiri, zacea in sertarele unor edituri bucurestene de ani buni de zile. Discutiile purtate cu unele personalitati marcante ale culturii romane, ca: Serban Cioculescu, Octav Onicescu, Leon Kalustian, Nicolae Vatamanu, Sergiu I. Nicolaescu si altii, au fost extrem de utile, intelectualii patrioti incurajandu-ne in bunele noastre intentii.
*
O prima forma a micromonografiei despre Constantin Beldie si lumea lui era finalizata la nivelul anului 1982 si, la interventia noastra, redactorii revistei Arges au inceput sa publice texte scrise de el sau despre el, atragand atentia celor interesati, pentru prima data, dupa decenii de ignorare.
Pentru inceput, s-au folosit foarte mult marturiile celor care l-au cunoscut si, in special, datele de stare civila culese de la rudele ziaristului. O copie definitivata la inceputul anului 1990 a paginilor scrise de noi, ca un soi de „Prefata” la o viitoare lucrare, a ramas la Alexandru Beldie care se chinuia, efectiv, sa convinga factorii de decizie sa publice memoriile tatalui sau.
I-am atras atentia ca textul inca nu se poate folosi, deoarece n-am putut face suficiente verificari in arhive si biblioteci spre a stabili valoarea marturiilor orale. Textul respectiv s-a publicat in anul 2000, fara avizul nostru, ca o „Prefata” la primul volum de Memorii aparut in librarii, dupa aproape o jumatate de secol de la scrierea lui!
Pentru noi, provocarea a fost majora si ne-a obligat sa continuam operatia de elaborare a unei lucrari mai extinse, sa-i zicem - cu un termen pretentios - monografie, despre memorialistul Beldie.
In urma investigatiilor documentare deosebit de grele am constatat ca, in paginile publicate in anul 2000 sub numele nostru, s-au strecurat erori pe care le-am eliminat in lucrarea de fata, si anume: Constantin Beldie s-a casatorit la 29 iulie 1910 si a decedat la 11 iunie 1953; unul dintre fratii lui se numea Grigore, nu Teodor; liceul l-a absolvit in anul 1913, iar facultatea, in 1920; Noua Revista Romana si-a incetat aparitia cu numarul 12 din 24-31 iulie 1916; grof Beldy nu este un pseudonim; Jean Beldie a emigrat in anul 1926 etc. Ne cerem iertare de la cititori pentru aceste erori comise conjunctural.
*
Lucrarea de fata reprezinta materializarea eforturilor noastre indelungate si nu are pretentia de a se incadra intr-un anume gen literar. A fost elaborata de un om al stiintelor exacte din necesitatea de a oferi o baza documentara specialistilor care vor dori sa se opreasca asupra vietii si operei lui Constantin Beldie.
Publicarea primului volum de Memorii ne-a obligat sa ne exprimam punctul de vedere, deoarece editia contine numeroase si grave erori de tipar a caror indreptare se impune intr-o viitoare aparitie.
Cat despre noi, am cutezat sa scoatem in lumina judecatilor nepartinitoare pe intelectualii familiei Beldie, ale caror vieti pline de sperante, realizari si sacrificii indeamna cititorii de azi si de maine la reflectii si reconsiderari valorice, precum si la actiuni similare pe traiectoria marilor idealuri nationale.
In elaborarea acestei lucrari ne-am bucurat de sprijinul sotilor Dana-Mihaela si Ovidiu Leonachescu si al fiului lor, internautul Andrei-Iustin. Domnii EurIng. dr. ing. Mihai M. Mihaita, presedintele AGIR, si dr. ing. Ioan A. Ganea, directorul Editurii AGIR, au receptat cu generozitate oferta noastra de a publica aceasta monografie, iar talentatii redactori Dan M. Bogdan, Marina J. Graur si Ion N. Marin ne-au ajutat la definitivarea coordonatelor editoriale specifice cu exigenta care-i onoreaza.
Tuturor celor care ne-au sprijinit le multumim calduros pe aceasta cale.
Suntem constienti de limitele lucrarii, si pentru eventualele greseli ne cerem iertare. In aceasta varianta monografica nu vedem decat sansa unui dialog constructiv menit sa genereze lucrari tot mai bune pe tema.
Noi ne-am facut datoria!
Stroesti - Arges,
21 ianuarie 2011
Prof. univ. dr. ing. Nicolae P. Leonachescu
CUPRINS
Lista prescurtarilor principale
1. Pandurii lui Tudor
2. Un arbore genealogic stufos
3. Dumitru Beldie din Stroesti
4. Maria Sercaianu din Dopca
5. Socialistul Dumitru Georgescu-Beldie
6. Elev si student
7. Viata pe cont propriu
8. Iubitele lui Beldie
9. Alexandru C. Beldie, un om de stiinta
Lista de lucrari
Referinte bibliografice
10. Puiu Beldie, prizonier de razboi in lagarul de la Oranki
11. Iris dacica Beldie
12. Mircea Florian si Lucretia Beldie
13. Sassu si Chirculescu
14. Arghezi si Beldie
15. Tatana si Sesis
16. Beldev din Gamzova
17. Beldie, Beldev, Beldowicz, Beldie, Beldy. Realitati si confuzii
18. Mircea Eliade - Constantin Beldie, o polemica ratata
19. Bleriot la Baneasa
20. Mihai Berceanu - Biserica
21. Aurelia Cionca si Maria Putoiana
22. Secretar de redactie la Noua Revista Romana
23. Redactor la „Insula“
24. Secretar de redactie la Ideea Europeana
25. Colectia Cartilor Galbene
26. Conferintele Ideii Europene
27. Pseudonime, porecle, initiale si semne
28. Corespondenta lui Beldie
29. Academia Beldie
30. Memorii
1. Dactilograma
2. Societatea Cultural-Stiintifica „Stroesti - Arges“
3. Actiuni post-revolutionare
31. Sub tirul criticilor
32. Marturii de altadata
33. Oameni care l-au cunoscut
34. Ultimul duel
Beldie D. Constantin. Lista de lucrari
Referinte bibliografice
Anexe
Anexa 1 - Documente si marturii
Anexa 2 - Erate la Memorii si Oameni
Anexa 3 - Fotografii