Scurta istorie a lumii in 50 de carti
Autor: Daniel Smith
Editura: Niculescu
Seria: Descopera
Format: 13x20 cm
Nr. pagini: 264
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-38-0973-6
Anul aparitiei: 2024
Traducator - Smaranda Popovici
DESPRE CARTE
Descopera magia lecturii prin intermediul a cincizeci dintre cele mai influente texte scrise vreodata.
Acest volum cuprinde o lista personalizata cu 50 dintre cele mai influente carti din toate timpurile, plasandu-le pe fiecare in contextul sau istoric. De la carti antice de-a dreptul revolutionare, precum „Epopeea lui Ghilgames” si „Iliada”, la textele sacre si operele de meditatie filozofica ale lui Confucius si Platon, trecand prin tratate stiintifice, „premiere” istorice (cum ar fi prima carte tiparita) si opere culturale cu un impact ce a trecut testul timpului (gandeste-te la Shakespeare, Cervantes si Joseph Heller), aceste tomuri sunt, in acelasi timp, produse ale societatilor lor si texte vitale in modelarea aceleiasi civilizatii.
Colectia de fata incearca, mai curand, sa selecteze cartile care reflecta cursul istoriei umane - in cea mai mare parte, progresul si, ocazional, regresul nostru. Totusi, cele mai multe dintre ele nu sunt doar o reflectie, ci au schimbat direct modul in care gandim si traim - nu sunt doar mici simboluri ale istoriei, ci adjuvanti in crearea ei. Sunt lucrari „importante” prin definitie si, in termeni critici largi, lucrari „grozave”.
CUPRINS
Introducere 9
Partea I: Lumea antica
Epopeea lui Ghilgames - Autor necunoscut 15
Tao Te Ching - Lao Zi 19
Iliada - Homer 23
Fabulele lui Esop - Esop 28
Tora - Moise 33
Arta razboiului - Sun Tzu 36
Analecte - Confucius 41
Republica - Platon 46
Historia animalium - Aristotel 51
Elementele - Euclid 55
Bhagavad Gita - Vyasa 60
De re coquinaria - Marcus Gavius Apicius 64
Geographia - Ptolemeu 69
Partea a II-a: Evul Mediu
Coranul - Insotitorii Profetului Mohamed 77
Cartea din Kells - Sfantul Ieronim din Stridon si calugari anonimi 81
Cartea pernei - Sei Shonagon 85
Povestea lui Genji - Murasaki Shikibu 90
Magna Carta - Stephen Langton 95
Divina Comedie - Dante Alighieri 99
Jikji - Baegun 104
Revelatiile iubirii divine - Julian din Norwich 108
Biblia lui Gutenberg - Mai multe persoane/Johannes Gutenberg 113
Codexul din Madrid - Autor necunoscut 117
Partea a III-a: Epoca moderna timpurie
Cele patru romane clasice - Autori diversi 125
Principele - Niccolo Machiavelli 130
Don Quijote de La Mancha - Miguel de Cervantes Saavedra 134
Opere complete - William Shakespeare 139
Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii - Galileo Galilei 143
Principia - Isaac Newton 147
Contractul social sau Principiile dreptului politic - Jean-Jacques Rousseau 151
Dictionarul limbii engleze - Samuel Johnson 155
Simtul comun - Thomas Paine 160
Avutia natiunilor - Adam Smith 165
Partea a IV-a: Secolul XIX
Faust - Johann Wolfgang von Goethe 173
Crimele din Rue Morgue - Edgar Allan Poe 177
Despre libertate - John Stuart Mill 181
Originea speciilor - Charles Darwin 186
Intamplari din viata unei sclave - Harriet Jacobs 191
Capitalul - Karl Marx 195
Razboi si pace - Lev Tolstoi 199
Interpretarea viselor - Sigmund Freud 203
Partea a V-a: Dupa 1900
Teoria generala a relativitatii - Albert Einstein 211
Jurnalul Annei Frank - Anne Frank 215
O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell 220
Al doilea sex - Simone de Beauvoir 226
Catch-22 - Joseph Heller 230
Primavara linistita - Rachel Carson 234
De ce nu putem astepta - Martin Luther King Jr. 240
Scurta istorie a timpului - Stephen Hawking 245
Lungul drum spre libertate - Nelson Mandela 249
Postfata 255
Bibliografie selectiva 257
INTRODUCERE
„In carti se afla sufletul Timpurilor Trecute; vocea audibila si articulata a Trecutului, cand corpul si substanta ei materiala s-au evaporat ca un vis.”
Thomas Carlyle, „Eroul ca Om de Litere” (1841)
Ce este o carte? Teoretic, putem spune ca este un numar oarecare de pagini tiparite prinse intre doua coperte. Si atunci, cum ramane cu toate acele carti pe care le poti citi pe dispozitive electronice? Si cum ne raportam la acele texte antice gravate, poate, pe o tablita de lemn sau chiar si pe oasele unui animal de sacrificiu? Avem o istorie literara bogata ce dateaza cu mult inainte de tehnologia care ne-a dat hartia, ca sa nu mai vorbim de toate masinariile folosite pentru a lega hartia si a lipi coperta. Atunci, ar fi mai bine sa adoptam o definitie mai larga: cartea este o opera scrisa - de fictiune sau non-fictiune -, creata cu intentia de a fi citita de altii. Nici nu mai conteaza materialul pe care a fost consemnata initial.
Bineinteles, suntem singura specie care produce carti: un obiect care inglobeaza ideile si imaginatia autorului sau a autorilor sai. Cartea de fata are unicul statut de a fi o emblema a culturii si civilizatiei umane. Este emisarul prin care se impartasesc povesti, se disemineaza cunostinte, se examineaza natura speciei noastre extraordinare si se imagineaza lucrurile care se afla dincolo de lumea pe care o cunoastem. Asa cum sugereaza Carlyle, pana la urma, cartile ne dau o inregistrare ampla, nepretuita a ceea ce inseamna sa fii om. Uneori, ne deschid o fereastra spre divinitate. Jorge Luis Borges a scris candva: „Eu intotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca pe-un fel de biblioteca.”
Acest volum cuprinde o lista personalizata cu 50 dintre cele mai influente carti din toate timpurile, plasandu-le pe fiecare in contextul sau istoric. De la carti antice de-a dreptul revolutionare, precum Epopeea lui Ghilgames si Iliada, la textele sacre si operele de meditatie filozofica ale lui Confucius si Platon, prin tratate stiintifice, „premiere” istorice (cum ar fi prima carte tiparita) si opere culturale cu un impact ce a trecut testul timpului (ganditi-va la Shakespeare, Cervantes si Joseph Heller), aceste tomuri sunt, in acelasi timp, produse ale societatilor lor si texte vitale in modelarea aceleiasi civilizatii.
Ce nu este aceasta selectie: o celebrare a canonului literar, o reconfirmare a „celor mai bune” carti din trecut. Aici nu veti gasi Austen sau Dickens, nici Melville, Dostoievski sau Garcia Marquez. Gasiti Shakespeare, Cervantes si Tolstoi, dar nu pentru ca sunt cumva „mai buni decat ceilalti”. Mai curand, colectia de fata incearca sa selecteze cartile care reflecta cursul istoriei umane - in cea mai mare parte, progresul si, ocazional, regresul nostru. Totusi, cele mai multe dintre ele nu sunt doar o reflectie, ci au schimbat direct modul in care gandim si traim - nu sunt doar mici simboluri ale istoriei, ci adjuvanti in crearea ei.
Sunt lucrari „importante” prin definitie si, in termeni critici largi, lucrari „grozave”. Volumul de fata nu incearca sa numeasca cele mai bune lucrari din toate timpurile - exista multe altele care incearca sa stabileasca asta si le dorim mult succes.
Inevitabil, procesul unei astfel de selectii este extrem de subiectiv. Este un proces la fel de bine definit atat prin omisiune, cat si prin alegere. Selectand 50 de titluri, putem doar spera sa incercam cu degetul (degetul mic, chiar) vasta mare a literaturii din vremuri apuse. Facand acest lucru, este o nebunie sa avem pretentia de a fi categorici. In schimb, jucam un joc literar. Care dintre cele 50 de alegeri sunt incontestabile? Care iau locul mai bine meritat de alte lucrari? Toti avem propriile sugestii. In cele din urma, nu conteaza daca suntem cu totii de acord. Deschizandu-ne mintea catre intrebare, este mai importanta posibilitatea de a descoperi scrieri cu care nu eram familiarizati, de a reveni asupra unor lucrari ce au fost iubite in vremuri de mult apuse si de a obtine o anumita perspectiva si placere pe parcurs.
Cartile sunt extraordinare. Sunt pietre de capatai ale identitatii noastre colective. Sunt monumente ale civilizatiei noastre. Sunt porti catre noi lumi. Nu le putem explora indeajuns. Carl Sagan a rezumat elegant: „Mileniu dupa mileniu, autorul iti vorbeste direct, clar si linistit in capul tau. Scrisul este poate cea mai mare dintre inventiile omenirii, unind oameni care nu s-au cunoscut niciodata, cetateni ai unor epoci indepartate. Cartile sparg catusele timpului. O carte ste dovada ca oamenii sunt capabili sa faca magie.”