CURIER LEGISLATIV
Data: 1-15 iunie 2007
Începând cu luna iulie a anului 2007, în conditiile în care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, în carnetul de munca nu sunt înregistrate drepturile salariale, asiguratul poate prezenta acte doveditoare ale acestora. În caz contrar, la determina-rea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul minim pe tara, în vigoare în perioada respectiva.
Potrivit art. 161 alin. 3 din Legea nr. 19/2007, fac exceptie de la prevederile de mai sus, perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963 pentru care, la determinarea punctajului mediu anual, se utilizeaza:
a) un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat în perioadele anterioare datei de 1 septembrie 1947, indiferent de nivelul drepturilor salariale înregistrate în carnetul de munca sau dovedite ori pentru care în carnetul de munca nu sunt înregistrate drepturile salariale;
b) un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 si data de 31 decembrie 1962 si pentru care în carnetul de munca nu sunt înregistrate drepturile salariale si nici nu sunt dovedite;
c) un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 si data de 31 decembrie 1962, în situatia în care prin valorificarea drepturilor salariale din actele doveditoare rezulta, pentru fiecare luna de stagiu de cotizare, un numar de puncte mai mic decât cel prevazut la lit. b).
În situatia în care, pentru perioade ulterioare datei de 31 august 1947, în documentele doveditoare sunt înregistrate drepturi salariale nedenominate, acestea vor fi denominate în functie de reformele monetare.
Prevederile de mai sus, reglementate în art. 161 alin. 2 – 4 din Legea nr. 19/2000 astfel cum va fi aceasta modificata la 1 iulie 2007 prin OUG nr. 19/2007, se aplica pentru toate perioadele care constituie stagiu de cotizare în sistemul public, cu exceptia perioadelor asimilate prevazute de lege.
Prevederile art. 161 alin. (3), (4) si (5) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si persoanelor:
– ale caror drepturi de pensie au fost stabilite pâna la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, în temeiul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
– ale caror drepturi de pensie au fost recalculate conform dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completari prin Legea nr. 78/2005, cu completarile ulterioare;
– carora, la stabilirea drepturilor de pensie, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, le-au fost valorificate perioade de vechime în munca, respectiv vechime în serviciu, realizate în sisteme neintegrate în sistemul public de pensii.