S-a stins din viata, la data de 16 martie 2004, cel care a fost inginerul VINICIUS CONSTANTIN BRATESCU, presedinte de onoare al Cublului Politehnic Timisoara - Bucuresti
Data: 15-30 iunie 2004
VINICIUS BRATESCU s-a nascut in Tulcea, la 31 mai 1925. A fost unul dintre studentii straluciti aI Facultatii de Electromecanica a Scolii Politehnice Timisoara, pe care a absolvit-o in anul 1948.
Activitatea inginereasca si-a inceput-o la uzinele din Resita, unde a deprins disciplina de a munci sustinut si ordonat, disciplina pe care a cautat, in tot cursul vietii, sa o imprime si colaboratorilor sai. |ncepand din anul 1963 si-a desfasurat activitatea in cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice Bucuresti, efectuand analize, proiecte si studii pentru obiective de mare importanta, intre care se pot cita Uzina Energoreparatii Bucuresti Sud, Uzina de Piese de Schimb si Subansambluri Metalice MEE - Turnu Severin si altele, fiind si consilier pentru problemele mecano-metalurgice ale echipamentelor energetice si pentru analiza avariilor din centralele electrice ale Sistemului Energetic National. Dupa pensionare, survenita in anul 1986, experienta sa a continuat sa fie folosita la proiectarea centralelor termoelectrice pe carbune ale CIPEET - MEE.
Cunostintele dobandite in activitatea inginereasca le-a valorificat si prin elaborarea unor acte normative si instructiuni tehnologice, precum si prin pblicarea unor articole in reviste de specialitate.
De asemenea, inginerul VINICIUS BR~TESCU s-a implicat in unele proiecte si initiative ale AGIR, ca de exemplu propunerea de proiect inaintata Primariei Municipiului Bucuresti, privind introducerea tehnologiilor moderne si cresterea eficientei economice in procesul de colectare a deseurilor menajere orasenesti, precum si utilizarea organizata a resurselor pe care acestea le contin. |n "Univers ingineresc", prin publicarea unor articole amplu documentate, a facut o analiza a problemelor cu care se confrunta sistemul centralizat de termoficare, propunand si o serie de solutii concrete de remediere, care - din pacate - nu au fost tratate cu seriozitatea cuvenita de catre RADET la vremea respectiva.
Profund atasat Municipiului Timisoara si {colii Politehnice pe care a absolvit-o, inginerul VINICIUS BR~TESCU a fost cel care, indata dupa revolutia din decembrie 1989, a intreprins demersurile necesare infiintarii si desfasurarii in cadru legal a activitatilor Clubului Politehnic Timisoara - Bucuresti, acest Club fiind una dintre primele organizatii nonguvernamentale din tara care si-au inceput activitatea in anul 1990. Clubul grupeaza pe absolventii tuturor facultatilor {colii timisorene care locuiesc in Bucuresti si in alte localitati, cautand sa se conformeze spiritului in care au fost educati intre zidurile ei. La foarte putine zile dupa infiintare, Clubul a devenit unul dintre membrii colectivi ai Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania.
VINICIUS CONSTANTIN BR~TESCU a fost primul presedinte al Clubului; dupa incheierea celor doua mandate statutare de presedinte, a ramas presedinte de onoare, contribuind din plin in continuare la desfasurarea unei activitati valoroase atat in cadrul CPTB, cat si in cadrul AGIR.
Prin plecarea sa dintre noi, Clubul Politehnic Timisoara - Bucuresti si Asociatia Generala a Inginerilor din Romania au suferit o grea pierdere.
Dumnezeu sa-l odihneasca!