VIITORUL INDUSTRIEI EUROPENE
Data: 15-30 iunie 2004
Cu ocazia vizitei in tara noastra, dl EZIO ANDRETA, director general la Comisia Europeana, responsabil cu Programul prioritar 3 (noi materiale si procese nanotehnologice) din PC6, a tinut la CCIRB conferinta cu subiectul "Viitorul industriei manufacturiere in Europa si rolul nanotehnologiilor", din care va prezentam cateva dintre ideile principale.
Comisia Europeana a adoptat strategia UE pentru a pastra Europa ca lider in domeniul stiintific si industrial, prin cercetare-dezvoltare.
Industria europeana este in prezent intr-o faza de transformare, prin trecerea de la productia industriala in fabrici mari spre intreprinderi mici si mijlocii (IMM). Astazi in Europa functioneaza 2,5 milioane de IMM-uri, reprezentand 99% din totalul unitatilor industriale, producand 22% din PIB. |n Uniunea Europeana, IMM-urile genereaza anual 15% din locurile noi de munca.
Baza economiei europene o constituie exportul, insa in ultimii 10-15 ani a pierdut aproximativ 5% din pietele traditionale, ca si Statele Unite si Japonia. |n competitie au intrat China si alte state, care se extind pe pietele din Asia, Africa si America de Sud, favorizate de fenomenul de globalizare. Industriile traditionale bazate pe resurse naturale si pe munca intensiva cu costuri salariale si de mediu mari sunt pe cale de a fi inlocuite cu IMM-uri, care sunt bazate pe o productie cu tehnologii noi, cu inalta eficienta economica, permitand reducerea pretului de cost al produselor.
Noua organizare economica apare ca un fenomen natural, nefiind planificata sau dirijata, este generata de realitati. Utilizand tehnologia informatiei si comunicatiilor (IT&C), ea contribuie esential la schimbare si integrare in fenomenul de globalizare, definit ca "posibilitatea intreprinzatorilor publici, privati, mijlocii si mici de a interactiona la nivel global in timp real".
Pentru a intra in competitie este necesara adoptarea unei filozofii economice complexe. |n acest sens trebuie sa se ia in considerare factorii timp si spatiu in care se actioneaza. Timpul de actiune, prin utilizarea tehnicilor IT&C, tinde sa se reduca spre zero, iar spatiul se extinde spre global. Pentru a intra in competitie in spatiul global, deciziile trebuie luate in timp cat mai scurt - timp-real. Noua generatie de tehnologii inalte cu impact decisiv asupra pietei se bazeaza pe o intensiva utilizare a creierelor, a cercetarii, a cunoasterii si a transferului rapid de tehnologie in fabricatie si pe piata. |n acest sens este necesara concentrarea intr-un sistem de Cercetare-Dezvoltare bazat pe cunoastere aprofundata, incurajarea creatiei, inovatiei, care sa se efectueze in laboratoarele din cadrul unitatilor de productie, institute de cercetare private, universitati, dotate si finantate corespunzator.
Cercetarile se vor directiona spre cerintele pietei si trebuie sa se desfasoare in conditiile corespunzatoare respectarii normelor legale privind drepturile de proprietate intelectuala si de utilizare a patentelor. Cooperarea internationala are o importanta deosebita si se desfasoara in UE intr-un sistem competitiv socio-economic care asigura dezvoltarea continua.
Romania fiind o tara izolata, cu o economie dirijata, timp de jumatate de secol, a ignorat notiunea de eficienta si relatia timp-spatiu, scopul penetrarii pe pietele mondiale avand rol de propaganda, costurile ridicate si pierderile nefiind luate in calcul.
Prin strategiile economice implementate la nivel guvernamental, Romania va trebui sa dobandeasca statutul de "economie de piata functionala", indeplinind conditiile prevazute in cadrul negocierilor de aderare la UE.