Semnal editorial
Data: 16 - 30 iunie 2014
Prof. univ. em. dr. ing. Mircea Bejan Drd. ing. Maria-Adriana Cordos Drd. ing. Tiberiu Lehene
COMPENDII DIN REZISTEN?A MATERIALELOR - vol. 3
Editura AGIR, Bucuresti si Editura MEGA, Cluj-Napoca, 2014, format A5, legata, supracoperta, 620 pag., 40 lei
Calculul ingineresc, o componenta esentiala in procesul de proiectare, presupune efortul si contributia unei echipe multidisciplinare de specialisti. Orice echipament trebuie realizat in asa fel incat functionarea lui sa fie sigura, in conditiile indeplinirii unor cerinte dimensionale, de gabarit, tehnologice, de executie, de fiabilitate, de cost etc. Satisfacerea si indeplinirea acestor cerinte conduce la impunerea unor restrictii in realizarea corecta a calculului ingineresc.
Conceptul actual de fitness for service (utilitate pentru functionare) este fenomenul unitar de evaluare a starii unui sistem, a unei constructii ingineresti, a unei instalatii, de gasire a problemelor aparute si de rezolvare a lor din punctul de vedere al ingineriei. Iar pentru aceasta, aspectele de baza, cunostintele esentiale, fundamentale privind rezistenta materialelor, sunt obligatorii. Compendii din rezistenta materialelor reprezinta expuneri rezumative, sintetice ale ariilor de interes dovedite de autorii lucrarii, completand cunostintele de baza ale inginerului, cunostinte de specialitate dobandite in sistemul invatamantului superior tehnic, intregind principiile fundamentale si conceptele proiectarii si exploatarii sistemelor mecanice, realizand sistematizarea anumitor aspecte din vastul domeniu al ingineriei mecanice.
Cel de-al treilea volum al lucrarii contine 7 mari capitole, un numar de peste 292 figuri si grafice, 56 tabele, precum si peste 42 de Anexe (dezvoltate pe 55 de pagini) deosebit de utile si - logic - la fiecare capitol, sunt indicate referinte bibliografice de ultima ora (in total peste 227 pozitii bibliografice).
In Capitolul 8, „Incovoierea plana“, sunt sintetizate notiunile de baza privind incovoierea plana a grinzilor drepte, cotite si cadre. Efectul fortelor taietoare este minutios dezvoltat, iar calculul complet al unor structuri plane este ilustrat prin exemple sugestive. Capitolul 9 este consacrat prezentarii concise a analizei structurilor static nedeterminate: evaluarea starii de tensiuni; analiza starii de deformatii prin utilizarea unei game largi de metode de calcul; ilustrarea bogata prin exemple practice a acestora. Capitolul 10 analizeaza problema solicitarilor dinamice, un aspect deosebit de important al calculului ingineresc real. Sunt prezentate in detaliu: efectul fortelor de inertie; efectul aplicarii prin soc a unei sarcini; principalele metode moderne de investigare a parametrilor dinamici la materiale des utilizate in inginerie. Capitolul 11, „Parapete de protectie la drumuri“, ofera o sinteza utila privind modalitatea evaluarii starii tensionat-deformate si a optimizarii unei structuri de mare importanta - parapetul de protectie de pe caile rutiere. Sunt evaluate critic acele criterii care stau la baza realizarii unui parapet sigur si fiabil, solutii constructive existente si noi (propuse de autori), precum si tipurile de incercari mecanice ale materialelor constitutive ale acestora. Capitolul 12, „Analiza matematica a parapetelor metalice la impact“, prezinta aspectele de baza ale calculului analitic la impact al parapetelor metalice. Dupa analiza teoretica a fenomenelor de baza, autorii ofera metodologia analizei propriu-zise, tinand seama de solicitarea prin soc a parapetului de catre vehicul. In Capitolul 13 - „Analiza numerica a parapetelor de protectie“ - sunt prezentate principiile de baza ale analizei numerice aferente acelorasi structuri de mare importanta. Se ofera o serie de rezultate concrete, deosebit de utile celor din domeniu. Un subcapitol deosebit de util si promitator este cel legat de principiile Analizei dimensionale, care permite o analiza teoretica si experimentala usoara pe modele reduse la scara a unor structuri complexe, pe baza unui numar minim de investigatii experimentale preliminare, metoda folosita in studiul parapetelor dovedindu-si utilitatea.
Ultimul capitol, 14, este consacrat studiului detaliat al caracteristicilor mecanice ale pieselor turnate. Sunt analizate caracteristicile mecanice ale principalelor aliaje de aluminiu; corelatia dintre structura si proprietatile lor mecanice; influenta procesului de solidificare asupra proprietatilor mecanice; problema microporozitatii, respectiv a contractiei pieselor turnate asupra calitatii pieselor realizate.
Lucrarea este caracterizata printr-o inalta tinuta stiintifica, limbajul utilizat este clar si concis, iar bogata ilustrare in figuri si grafice contribuie la intelegerea usoara si rapida a fenomenelor prezentate, in ansamblu indeplinind intru totul cerintele impuse unui tratat tehnic modern. Prin modul meticulos si sistematic de abordare, autorii ne ajuta sa parcurgem impreuna etapele specifice cercetarii stiintifice aplicative, plecand de la identificarea, caracterizarea si analiza fenomenelor, si ajungand la elaborarea si efectuarea unor investigatii teoretice si experimentale de mare finete si acuratete. Lucrarea cuprinde referiri la cele mai recente/noi editii ale Standardelor si Codurilor aplicabile. Se adreseaza cercetatorilor si inginerilor proiectanti in domeniile constructiilor ingineresti, celor din domeniul invatamantului tehnic superior, celor ce-si pregatesc teze de doctorat in domeniul ingineriei mecanice, absolventilor universitatilor tehnice care vor sa-si sistematizeze cunostintele tehnice dobandite de-a lungul studiilor universitare. Forma de prezentare si continutul dovedesc faptul ca autorii sunt nu numai teoreticieni cu o pregatire temeinica, dar si practicieni/cercetatori consacrati.
Cartea poate fi procurata de la Libraria AGIR din Bucuresti, sect. 1, Bd. Dacia nr. 26, tel. 021 319 49 45, e-mail libraria@agir.ro.