Semnal editorial
Data: 1 - 15 iulie 2014
COLETA DE SABATA
LA CULTURE TECHNIQUE DU BANAT
Editura Excelsior Art, Timisoara, 2013, 336 pag,, 35 lei/ex.
Recent, a fost lansata la Timisoara, editia in limba franceza a cartii Cultura tehnica din Banat. Traducerea cartii in limba franceza a fost un efort colectiv, o frumoasa colaborare cu Universitatea de Vest din Timisoara.
Autoarea, doamna Coleta De Sabata, pe langa activitatea didactica de profesor universitar, cea de cercetare in special in domeniul energeticii solare, de management - a fost rector 8 ani la Institutul Politehnic din Timisoara - si cea de bunica (doi nepoti exceptionali), si-a facut timp si a scris aproape 30 de carti in diferite domenii. Cartile scrise cu mult talent, intr-un stil atractiv, au o trasatura comuna: sunt temeinic documentate in domeniul respectiv. Cultura tehnica din Banat este o carte de suflet, se vede ca autoarea iubeste Banatul si locuitorii lui. Ne plimba prin toata aceasta zona sa vedem banatenii la ei acasa, cu specificul lor, cu o inclinatie a lor deosebita pentru tehnica, pentru tot ceea ce este nou si cu dorinta de a fi primii care aplica noutatile.
Specificul banatenilor este determinat de istoria pe care au trait-o, de factorii de mediu care si-au pus amprenta, de influentele pozitive si negative pe care le-au suferit. Este o zona multietnica (in care romanii au fost mereu majoritari intr-o proportie de peste 80%), multiculturala, multireligioasa. Pe parcursul secolelor s-au influentat reciproc si au format stilul specific banatenilor. Sunt pragmatici, realisti, harnici, le place lucrul bine facut. Cartea isi propune sa treaca in revista dezvoltarea tehnicii din antichitate pana in zilele noastre, dat fiind faptul ca Banatul a fost cunoscut inca din vremea cuceririlor romane pentru bogatiile din sol si subsol (aur, argint, fier, cupru, marmura, metale rare). Mineritul si prelucrarea metalelor, ca si alte indeletniciri de tip industrial, s-au dezvoltat de timpuriu. Expansiunea industriei a determinat pregatirea locala a specialistilor. Este descrisa detaliat stradania autoritatilor locale pentru infiintarea unei Scoli Politehnice cu grad universitar. Prima solicitare votata de Consiliul Municipal Timisoara dateaza din 1906. Visul timisorenilor s-a implinit dupa Marea Unire, la 15 noiembrie 1920.
Este relevata contributia cadrelor didactice la dezvoltarea economica a Banatului si a intregii tari. Sunt prezentate marile intreprinderi din zona, cu inceputurile, cu anii de glorie in care exportau produse in toata lumea si cu situatia din prezent, cand multe dintre ele au devenit fier vechi.
Cartea este ilustrata cu fotografii de epoca ce arata diversitatea industriei din zona. Un capitol aparte este dedicat arhitecturii, in special din Timisoara. Se prezinta cladiri de o mare frumusete, cu valoare artistica deosebita. Inclinatia spre tehnica si spiritul inventiv al banatenilor au facut ca in aceasta zona sa se inregistreze multe premiere tehnice nationale si europene. S-a dat ca exemplu Timisoara: • Primul oras din Europa iluminat electric stradal - 12 noiembrie 1884; • Prima alimentare cu apa potabila folosind mijloace mecanice - 1732; • Primul tramvai tras de cai din Romania - 8 iulie 1869, iar in 1899 primul tramvai cu tractiune electrica; • In 1853 a fost pusa in functiune prima linie telegrafica in sistem Morse Timisoara - Viena; • In 1895, prima strada asfaltata din Romania. Si exemplele pot continua.
Este o carte interesanta, care merita citita nu doar de banateni.