Stabilitate si predictibilitate
Data: 1 - 15 iulie 2014
Nu este pentru prima data cand ne referim la cele doua componente esentiale ale oricarei activitati economice si sociale. De data aceasta, insa, impulsul de a le readuce in atentia cititorilor a fost dat de o importanta reuniune gazduita de tara noastra: Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est - FOREN 2014. Acuitatea cu care se pun in discutie in prezent si pentru perioada urmatoare temele vitale din domeniul energiei a fost reconfirmata nu numai la aceasta reuniune, ci si la recentul Consiliu European de la Bruxelles. Toti cei care si-au expus opiniile, de la oameni politici pana la specialisti in materie, au atras atentia asupra necesitatii de a se lua in considerare, odata cu factorul conjunctural (conflictul din estul continentului, in special in legatura cu Ucraina), factorii de lunga durata, cei care vizeaza orizonturile strategice, cel putin pana la finalul celui de-al patrulea deceniu al acestui secol.
Cel putin trei deziderate se cer implinite pentru a se asigura un minimum de „confort“ in ceea ce priveste asigurarea resurselor energetice pe o asemenea perioada relativ indelungata: securitatea energetica, indeplinirea cerintelor de protectie a mediului si un pret suportabil. Fapt este ca niciunul dintre aceste trei deziderate nu se afla in situatia de a fi sustinut cu solutii fezabile. Este adevarat, s-au adoptat si se propun masuri asa cum s-a intamplat la reuniunea de la Bucuresti si la Consiliul European. Sunt, insa, pasi marunti nu numai in sfera politicilor publice, ci si in cea a proceselor tehnologice, asa cum rezulta ele din cercetarile stiintifice actuale.
Este interesant de remarcat ca la toate nivelurile, de la cel national pana la cel european, cele trei deziderate au fost abordate din perspectiva a doua cerinte de ordin general: asigurarea stabilitatii politice si a predictibilitatii legislative. S-a demonstrat, cat se poate de convingator, ca piedicile in diversificarea resurselor pentru o reala securitate energetica, protectia ecologica si nivelul preturilor sunt conditionate tocmai de un climat politico-legislativ stabil si predictibil.
La FOREN, secretarul general al Consiliului Mondial al Energiei (CME), Christoph Frei, a declarat transant: „Principala problema pentru care Romania nu atrage mai multi investitori este deficitul de stabilitate politica si de predictibilitate politica. ?ara dvs. are resurse foarte bogate de energie care trebuie mult mai bine exploatate, iar capacitatile de productie se cer reinnoite“. Numerosi alti oaspeti au pus, la randul lor, accentul pe existenta resurselor, pe posibilitatile de a fi fructificate, insa au remarcat, aproape la unison, ca absenta unei strategii energetice echilibrate constituie inca o frana in punerea de acord a posibilitatilor cu realitatile. Potrivit unei statistici oficiale, Romania ocupa locul 9 in lume in ceea ce priveste independenta energetica, dar este pe locul 70 din punctul de vedere al suportabilitatii preturilor. Chiar daca ne-am rezuma la aceasta constatare, tot va fi evident ca punctul slab il constituie costurile, iar acestea sunt influentate intr-o masura decisiva de nivelul tehnologic. De aici necesitatea unor politici stabile pe termen mediu si lung si a unei legislatii adecvate care sa stimuleze investitiile in materie de cercetare si transfer tehnologic. Nu se poate nega ca si in acest domeniu se inregistreaza unele progrese, cum ar fi, de pilda, evolutia investitiilor straine directe in crestere in prima jumatate a anului cu peste 8% fata de 2013, ceea ce a dus si la acoperirea pe aceasta cale a deficitului de cont curent. Dar - revenind la ideea centrala - se cere o viziune integratoare, cu „bataie strategica“. Nici aceasta cerinta nu este formulata pentru prima data, dar a venit timpul pentru a fi implinita. Mai tarziu poate sa insemne prea tarziu.