CONFERINTA INTERNATIONALA PENTRU PROTECTIA SI REFACEREA LITORALULUI ROMANESC – MANGALIA, 22-25 IUNIE 2006
Data: 16-31 iulie 2006
Litoralul romanesc al Marii Negre, cu o lungime de 228 km, se întinde de la capul Musura în nord, pana la Vama Veche în sud, la granita cu Bulgaria. Pe toata lungimea, zona de plaja este supusa actiunii agresive destructive a valurilor, punand în pericol constructiile ridicate pe mal, majoritatea hoteluri cu destinatie turistica.
Din cercetarea documentelor vechi se constata ca în urma cu 70-80 de ani, în dreptul plajei Modern de la Constanta existau doua strazi, strada Caramidari, care se continua dincolo de Biserica Greaca, si strada Scoalei. Aceste strazi cu case gospodaresti vechi au disparut datorita înaintarii apelor marine peste zona uscata continentala. Din cercetarile efectuate de specialisti s-a constatat ca marea înainteaza si acopera plajele si faleza în medie cu 1,46 m/an în dreptul capului Constanta si daca nu se luau masuri, prin construirea de diguri, chiar si strada Mircea Voda ar fi fost acum sub ape. Din masuratorile efectuate s-a constatat ca retragerea tarmului prin inundarea cu apa marina este variabila pe diferite segmente ale litoralului; astfel, la Mamaia Sud, în urmatorii 20 de ani, 70 de metri de tarm (de plaje) vor fi inundati. La Eforie Sud, cladiri utilizabile pana în 2005, în acest an au fost parasite fiindca apa marii a patruns sub fundatii, existand posibilitatea ca acestea sa se prabuseasca. La Costinesti, dupa inundatiile de anul trecut plaja si-a încetat existenta.
O mare parte din litoralul romanesc nu a fost protejat cu lucrari hidrotehnice nici în trecut si nici acum, iar în zonele în care au fost construite diguri, acestea continua sa fie distruse de valuri.
Problema eroziunii costiere a litoralului romanesc a fost de mult timp în atentia factorilor de decizie si a facut obiectul cercetarilor efectuate de specialisti. De multi ani, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Directia litoral, supervizeaza actiunile de la Marea Neagra. Aquaproiect SA, cu mijloace modeste, face
masuratori si cauta solutii de protectie si amenajare eficienta a zonei litorale. La aceste actiuni se asociaza si institutul Geoecomar, care executa cercetari complexe în Marea Neagra.
Fundatia pentru Reconstructie Ecologica si Dezvoltare Durabila, componenta a societatii civile, al carei presedinte este dl prof. dr. ing. Petru Dan Lazar, la care sunt asociati cei mai competenti experti în domeniul hidrotehnicii litorale, s-a implicat în cautarea de solutii pentru salvarea zonei litorale romanesti. În acest sens, fundatia a organizat numeroase seminarii, mese rotunde si simpozioane cu participarea unor cercetatori din strainatate. Cel mai recent eveniment dedicat stavilirii acestui fenomen distructiv a avut loc la Mangalia în zilele de 22-24.06 a.c., simpozionul cu tema EROZIUNEA COSTIERA: SOLUTII INTELIGENTE DE PROTECTIE.
Cu acest prilej, membrii Agentiei de Cooperare Internationala din Japonia (JICA), inginerii Yutaca Ochi, Yoshimi Goda, Keiji Kuroki au prezentat rezultatele studiului lor efectuat timp de un an, finantat de JICA, intitulat Planul pe termen mediu pentru protectia tarmului de sud al Marii Negre, dupa studiile efectuate de JICA.
Din discutiile privind eficienta studiilor efectuate de cercetatori, expertii romani au constatat corectitudinea si valoarea solutiilor propuse, dar si faptul ca japonezii nu au utilizat o serie de informatii existente în arhivele unor institute care s-au preocupat de aceste probleme. Astfel, solutiile propuse de specialistii japonezi nu sunt concludente.
In timpul celor doua zile de dezbateri au fost prezentate rezultatele studiilor si cercetarilor teoretice si solutiile practice care pot fi aplicate imediat, astfel: Solutii tehnice pentru consolidarea si stabilizarea falezelor din zona statiunilor de la Marea Neagra, Eforie Nord si Eforie Sud – dr. ing. Constantin Iulian; Constructie hidrotehnica usoara pentru protejarea si refacerea plajelor marine – prezentarea unui brevet recent de inventie, ai carui autori sunt dr. ing. C. Iulian, prof. dr. ing. Petru Dan Lazar, ing. dipl. Victor Octavian Luca si Argumente pentru valorificarea potentialului energetic regenerabil al Marii Negre, corelat cu protectia costiera si portuara, autori prof. dr. ing. Adrian Badea, prorector la Universitatea Politehnica din Bucuresti, si dr. ing. Petre Terzi.
Autorii considera ca prin amenajarile complexe privind protectia litoralului si montarea unor angrenaje de producerea energiei electrice prin metode neconventionale cu ajutorul vantului, valurilor si altele se pot realiza un potential energetic impresionant, si anume o productie anuala de electricitate egala cu cea de la Portile de Fier.
Masurile pentru reconstructia si protectia litoralului romanesc se vor intensifica, speram, si ca rezultat al acestui simpozion. Prefectul judetului Constanta, domnul Danut Culetu, atragea atentia ca „este timpul sa trecem de la studii la fapte, altfel în timp scurt turismul pe litoral va suferi pierderi grele“.