FORUMUL DE AFACERI ROMANO-CEH
Data: 16-31 iulie 2006
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), în colaborare cu Ambasada Republicii Cehe în Romania si Confederatia Industriei din Republica Ceha, a organizat si gazduit la 11 iunie 2006 Forumul de afaceri romano-ceh.
Evenimentul s-a bucurat de înalta participare a presedintelui Republicii Cehe, Vaclav Klaus, care si-a exprimat convingerea ca intensificarea relatiilor comerciale bilaterale si interesele foarte apropiate dintre Romania si Republica Ceha vor contribui decisiv la evolutia comuna, pozitiva a celor doua tari în cadrul Uniunii Europene.
Presedintele CCIR, Victor Babiuc, a precizat în alocutiunea rostita în deschiderea forumului ca vizita domnului Vaclav Klaus reprezinta un semnal menit sa indice oamenilor de afaceri ca se fac toate eforturile pentru intensificarea relatiilor economice bilaterale dintre cele doua tari. Totodata, Victor Babiuc a reiterat directiile strategice pe care Camera de Comert si Industrie a Romaniei le urmeaza pentru realizarea unei politici economice proactive în relatiile externe.
Jaroslav Mil, presedintele Confederatiei Industriei din Republica Ceha, a facut o trecere în revista a domeniilor economice în care Cehia doreste sa deruleze proiecte pe termen lung (transporturi, infrastructura de transporturi, industria chimica, industria alimentara, industria constructiilor de masini, IT) si si-a exprimat speranta ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana va fi un sprijin pentru Republica Ceha în promovarea de noi curente de opinie în cadrul Uniunii.
Petr Vavra, reprezentantul Ministerului Industriei si Comertului din Republica Ceha, a mentionat ca relatiile economice dintre Republica Ceha si Romania sunt proiectate pe termen lung, iar planurile de dezvoltare ale Cehiei pana în 2010 pozitioneaza Romania pe un loc fruntas pentru atragerea de investitii. „Dorim sa va oferim know-how-ul si primele noastre experiente în cadrul Uniunii Europene”, a concluzionat Petr Vavra.
Florin Vasilache, secretar general ARIS, a prezentat situatia climatului investitional din Romania si a facut precizarea ca în anul 2005 s-a atins un maxim al fluxurilor de investitii straine directe de tip greenfield în Romania (5,197 miliarde euro), iar pentru anul 2006 se estimeaza investitii în valoare de 6,200 miliarde euro (pana în acest moment fiind atrase deja investitii de 2,261 miliarde euro).
Nicolae Romulus Buzdun, subsecretar de stat în Ministerul Economiei si Comertului, a prezentat date statistice privind evolutia politicii comerciale a Romaniei în ultimul an si a facut o trecere în revista a domeniilor în care se înregistreaza o stransa cooperare între firmele din cele doua tari.
Dagmar Kuchtova, director al Departamentului Relatii Externe din Confederatia Industriei din Republica Ceha, a prezentat participantilor la forum componenta delegatiei cehe, precum si domeniile economice pe care le reprezinta respectivii oameni de afaceri.
Forumul a continuat cu discutii bilaterale între companiile din Romania si Republica Ceha.