Prof. dr. ing. DECEBAL ANASTASESCU la 80 de ani
Data: 16-31 iulie 2006
S-a nascut la 27 iunie 1926 la Lugoj. Dupa absolvirea Liceului C. D. Loga din Timisoara urmeaza cursurile Facultatii de Constructii a Institutului Politehnic din Timisoara, pe care o absolva, ca sef de promotie, în 1951, obtinand diploma de merit ce se acorda studentilor cu rezultate exceptionale la studii. Dupa absolvire, activitatea dlui Decebal Anastasescu se poate analiza pe mai multe planuri principale: didactica, cercetare, proiectare si sociala.
Activitatea didactica a început în 1950, ca asistent la disciplinele de Rezistenta materialelor si Statica constructiilor si apoi ca sef de lucrari la Statica constructiilor. In 1959 a fost îndepartat din învatamantul superior, nefiind membru al partidului comunist, considerandu-se originea „nesanatoasa“ (fiu de magistrat) si grava acuzatie ca a fost conducator al manifestatiei anticomuniste desfasurate la Timisoara în ziua de 10 mai 1945. A fost unul dintre momentele cele mai dificile din cariera profesionala, pentru ca Domnia Sa considera activitatea didactica drept cea mai importanta din activitatea profesionala. In acelasi timp, acesta a fost si un moment dificil pentru Facultatea de Constructii din Timisoara, fiind îndepartate din învatamantul superior unele dintre cele mai valoroase cadre didactice tinere care nu raspundeau corespunzator cerintelor politice. Aceasta nedreptate a fost partial reparata prin acordarea, în 1996, a titlului de Profesor Onorific al Facultatii de Constructii, dar acest act reparatoriu nu a fost însotit si de revenirea la catedra.
Activitatea de cercetare a fost axata spre studiul structurilor în cadre spatiale, cu includerea efectelor tasarilor diferentiate si a deformatiilor reologice. Cercetarile au fost publicate în tara noastra si în strainatate (Anglia, Franta, Germania, Rusia) si au fost concretizate în teza de doctorat Calculul cadrelor spatiale de beton armat pe reazeme deplasabile, sustinuta public în 1973. Cercetarile teoretice si experimentale s-au extins si asupra structurilor în diafragme cu goluri si structurilor duale otel-beton. În colaborare cu profesorul Constantin Avram, membru corespondent al Academiei Romane, a editat cartea Structuri spatiale (Editura Academiei, 1978). Cartea a fost distinsa cu Premiul Aurel Vlaicu al Academiei Romane pe anul 1978. Primita cu deosebit interes si de specialistii din strainatate, cartea, într-o forma revizuita, a fost tradusa în engleza si editata în 1984 de Editura Elseivier din Amsterdam, Oxford, New York, Tokyo, sub titlul Space Structures.
Datorita recunoasterii internationale a cercetarilor teoretice si aplicative în acest domeniu, dl Decebal Anstasescu a fost desemnat sa prezinte la Conferinta internationala pentru cladiri înalte din SUA, Bethlehem, 1974, raportul general privind situatia codurilor de proiectare în Europa de Est, întocmit împreuna cu profesorul Constantin Avram. Aceleiasi recunoasteri nationale si internationale i se datoreaza si faptul ca face parte din numeroase asociatii profesionale si comitete de conducere si avizare ale acestora. O activitate deosebita (în perioada 1996-2004) a fost cea din cadrul Filialei INCERC Timisoara, ca presedinte al Comisiei de avizare a lucrarilor elaborate, si din cadrul MLPAT, ca membru al comisiilor de examinare a candidatilor la calitatea de expert sau verificator.
Activitatea de proiectare. Indepartarea din învatamantul superior n-a însemnat pentru domnul Decebal Anastasescu renuntarea la idealurile profesionale si, ca urmare, ele s-au concentrat spre activitatea de proiectare, domeniu în care s-a distins în mod deosebit, fiind considerat de catre toti specialistii din tara ca unul dintre exponentii lor de vaza. Chiar si în perioada cand era cadru didactic a lucrat ca proiectant la Filiala IPROMIN Timisoara (1951-1954), Filiala IPCH (1956-1958), perioada în care a realizat cateva proiecte remarcabile.
Dar cea mai densa activitate de proiectare s-a desfasurat dupa 1958, în cadrul Institutului de Proiectari IPROTIM Timisoara, de unde s-a si pensionat în 1991. În aceasta lunga perioada, în calitate de proiectant sau consilier, a participat la realizarea unor structuri deosebite, dintre care amintim: corpul înalt al Universitatii de Vest, cladirile turn (S+P+8E) din diafragme de beton armat de tip celular din Resita, numeroase blocuri etajate din Timisoara, din beton armat si beton cu granulit (partial sau integral), cladirea hotelului Continental (S+P+15E, cea mai înalta cladire din Timisoara), hotelul Hercules din Herculane, Corpul C1 al Spitalului Clinic din Timisoara, podul Michelangelo peste Bega (primul pod din beton precomprimat din Timisoara) si multe alte constructii de referinta. Pentru întreaga sa activitate de proiectare, Asociatia Inginerilor Proiectanti de Structuri, AIPS i-a conferit Diploma de Merit si Medalia pentru Opera Omnia.
Dupa pensionare, activitatea de proiectare a continuat în cadrul unor firme de proiectare (Prodid, Path’Rout), ca expert sau verificator de proiecte. Dintre cladirile remarcabile la care a participat ca verificator mentionam sediul BRD si Biserica Martirilor, ambele în Timisoara.
Activitatea sociala. Dupa Revolutia din 1989, cunoscand situatia sa politica din timpul dictaturii comuniste, cu consecintele mentionate anterior, precum si rezultatele obtinute în activitatea profesionala, a fost ales, la 26 februarie 1990, de catre CPUN al judetului Timis, prin vot deschis, în functia de prefect al acestui judet. Cu seriozitatea care îl caracterizeaza si cu sentimentul de datorie cetateneasca, specifice acelor zile de început ale noii Romanii, si-a îndeplinit si aceasta activitate. Problemele de sanatate, precum si preocuparile stiintifice l-au facut sa renunte la aceasta activitate politica, începuta foarte promitator.
Împlinirea varstei de 80 de ani si a unei activitati de peste 55 de ani ne da ocazia noua, colegilor si fostilor studenti, sa-i uram dlui profesor doctor inginer Decebal Anastasescu sanatate si înca multi ani de activitate profesionala.