TUR DE ORIZONT
Data: 16 - 31 iulie 2013
Raport AIE: regenerabilele, a doua sursa de energie din 2016
Potrivit unui raport al Agentiei Internationale de Energie (AIE), energiile regenerabile vor depasi productia de gaze naturale devenind, astfel, a doua sursa mondiala de electricitate din 2016. Documentul releva ca „productia de electricitate din eolian, solar si hidro, cat si din alte surse regenerabile, o va depasi pe cea de gaze naturale si va fi dubla fata de cea nucleara, din 2016, pe intregul glob“. Cresterea in sectorul regenerabilelor va atinge un total de 40% in cursul urmatorilor 5 ani, iar in 2018, energiile regenerabile vor reprezenta 25% din productia mondiala de electricitate fata de 20% in 2011 si 19% in 2006. Sporul se va inregistra in special in eolian si solar, iar energia hidro va depasi 8% in 2018, dublu fata de 2011.
OMV ar putea construi propriul gazoduct
OMV ar putea construi propria conducta pentru transportul de gaze naturale, in functie de rezultatele explorarii perimetrelor detinute la Marea Neagra, a declarat seful OMV, Gerhard Roiss, dupa ce compania austriaca a anuntat ca grupul de companii care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz din Azerbaijan nu a selectat Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor naturale catre Europa. In aproximativ un an - un an si jumatate, OMV va sti ce resurse se afla in aceste perimetre, dupa care va analiza capacitatea si directia unei conducte a OMV, a declarat Roiss. OMV se concentreaza acum 100% pe proiectele de explorare la Marea Neagra. Grupul a facut o descoperire uriasa de gaze naturale in apele teritoriale ale Romaniei, unde investeste 1 miliard de dolari in perimetrul Neptun, si vor urma activitati in apele teritoriale ale Ucrainei si Bulgariei, a spus Gerhard Roiss. Potrivit acestuia, costurile de planificare de 50 de milioane de euro pentru Nabucco nu sunt pierdute, intrucat daca OMV vrea sa construiasca o noua conducta poate folosi progresele inregistrate de Nabucco.
Pierderi uriase din cauza ineficientei energetice
Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat, cu prilejul unui eveniment de profil, ca Romania trebuie sa redefineasca strategia nationala privind eficienta energetica, in conditiile in care pierde anual 4,4 miliarde de dolari pe lantul productie - transport - distributie. „Noi pierdem 27% in sistemul energetic. 27% este cea mai mare pierdere dintre toate sistemele energetice din Europa. Pierdem, practic, 4,4 miliarde de dolari anual. Nu ne mai putem permite si suntem obligati sa trecem la un plan B, iar in acesta eficienta energetica sa fie prima prioritate“, a spus Iulian Iancu. El a precizat ca este nevoie de o retehnologizare pe tot lantul productie - transport - distributie. De asemenea, el considera ca este necesar un program special pentru consumatorul final, inclusiv pentru locuinte.