ENERGII REGENERABILE
Data: 1-15 august 2003
Aparitia in numarul 10 (16-31 mai 2003) al "Universului ingineresc" a articolului REALIZARI RECENTE SI PERSPECTIVE IN ENERGETICA MONDIALA, autor Gheorghe OLTEANU, director general in Ministerul Industriei si Resurselor, articol din care rezulta ca „energia pe baza de biomasa si biogaz are un viitor cert”, exemplificand realizari spectaculoase din Finlanda si Germania, subliniind noile tendinte in domeniul energiilor regenerabile (solara, eoliana, biomasa si biogaz), ne-a incitat in prezentarea randurilor urmatoare.
Pentru inceput, consideram necesar si oportun sa subliniem activitatea in acest domeniu a unui colectiv de cercetare si proiectare interdisciplinara, constituit prin Filiala Cluj a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, dornic sa participe la PROGRAMELE DE CERCETARE DE INTERES NATIONAL.
- In baza Circularei nr 100.230/28.V.1990, Directia generala pentru cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, prin care se precizeaza ca printre alte atributii fixate de guvern este si aceea de A ASIGURA ELABORAREA SI FINANTAREA PROGRAMELOR DE CERCETARE STIIN}IFICA SI DEZVOLTARE TEHNOLOGICA CARE VIZEAZA SOLUTIONAREA OBIECTIVELOR STRATEGICE, PRIORITARE PE PLAN NATIONAL, Filiala Cluj a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania a depus cu adresa nr. 33/20.VI.1990 la Directia generala pentru cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica din cadrul Ministerului Invatamantului din Bucuresti, str. Nuferilor nr. 30, sector I, urmatoarea tema de cercetare-dezvoltare: PROIECTAREA SI EXECUTAREA UNOR GENERATOARE DE BIOGAZ PENTRU GOSPODARIILE POPULATIEI DIN MEDIUL RURAL, CU PARAMETRII FUNCTIONALI IMBUNATATITI FATA DE INSTALATIILE EXISTENTE, insotita de o NOTA DE PREZENTARE.
- In ianuarie 2000 am fost contactati de Asociatia pentru Politici Energetice din Romania-APER, asociatie ce colaboreaza cu organizatia neguvernamentala Alliance to Save Energy (SUA), in cadrul proiectului „Activitati de eficienta energetica”.
O parte a acestui proiect este elaborarea unei baze de date despre organizatii din Europa Centrala si de Est, active in sectorul de eficienta energetica si al energiei regenerabile. Aceasta baza de date se prezumeaza sa constituie un instrument util pentru sectorul guvernamental si cel de afaceri, american si european, implicate in sectorul de eficienta energetica si energii regenerabile, care doresc sa colaboreze cu organizatii romanesti.
Alliance to Save Energy din Washington ne-a contactat la 25.VII.2000 pentru completarea Ghidului Organizatiilor si Departamentelor Energiilor din Europa Centrala si de Est, care au activitate in eficientizarea energiilor.
- In urma acestei actiuni, in cursul lunii aprilie 2003 am fost invitati sa participam la Congresul privind RESTRUCTURAREA SECTORULUI ENERGETIC IN TARILE DE TRANZITIE, 28-30 aprilie 2003, congres tinut sub patronajul cancelarului Gerhard SCHRÖDER al Republicii Federale Germane.
Tranzitia la scara larga dinspre economia centralizata spre economia de piata fiind un proces fara precedent, incepand din anul 1989, statele de est din Republica Federala Germania au furnizat lumii un model de schimbare regionala, economica si tehnica in sectorul energetic. Resursele economice federale, strategiile companiilor nationale si internationale cu privire la politicile liberalizarii intregului sector energetic au fost realizate in timp record.
Procesul de tranzitie al sectorului energetic din Germania de Est, de asemenea, a furnizat un model pozitiv pentru World Bank Group, care continua in acordarea suportului si rolului de consultare pentru a asista in restructurarea sectorului energetic in Europa de Est.
Congresul international pe teme de tranzitie in energii, tinut in orasul Leipzig, in care prin multe dezvoltari de acest gen si-au gasit drumul lor companii de cel mai mare succes in statele germane, ca VNG-Verbundnetz Gas AG si Stadwerke Leipzig GmbH, care ne ghideaza pentru a ne dezvolta strategiile internationale in sectorul energetic.
Congresul a avut sarcina de a dezbate viziunea viitorului pentru transformarea sectorului energetic global, in fiecare loc unde experienta si exemplele strategice exista legate de dezvoltarea lor practica.
Avem convingerea ca rezultatele Congresului vor fi benefice pentru intregul sector energetic al viitorului. Iar experienta colectivului de specialisti constituit la nivelul Filialei Cluj a AGIR poate contribui la proiectarea si executia unor instalatii de producere a unor energii regenerabile.