Semnal editorial
Data: 16 - 31 august 2015
EMERG 1, Serie noua, Anul I / 2015, Editura AGIR, format 17×24 cm, ISSN 2457-5011
Sectorul energetic s-a impus de mai multa vreme ca un domeniu strategic de dezvoltare sociala si economica a majoritatii tarilor lumii, inclusiv a tarii noastre. Dependenta activitatii intregii societati de acest sector, precum si impactul lui complex asupra mediului ambiant, au condus la plasarea lui pe unul dintre primele locuri, ca infrastructura nationala. Astazi, conceptul de dezvoltare durabila are o conotatie globala, asigura un echilibru dinamic intre componentele capitalului natural si sistemele socio-economice, iar implementarea lui necesita elaborarea de politici adecvate si pentru sectorul energetic.
Alegerea unei strategii privind evolutia in domeniul energiei este, in mare parte, o decizie politica ce trebuie sa se bazeze pe directiile de dezvoltare si ale celorlalte domenii industriale care vor deveni viitorii utilizatori de energie. Apreciem ca problemele mentionate prezinta interes atat pentru energeticieni, cat si, in mod implicit, pentru societatea din tara noastra. In aceste conditii, pornindu-se de la o initiativa comuna, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) si Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) au convenit ca impreuna sa editeze, intr-o „haina“ noua, publicatia EMERG.
Aparitia publicatiei EMERG - serie noua sub egida celor doua asociatii profesionale de elita isi propune sa continue traditia publicatiilor anterioare ENERG (Energie, Economie, Recuperare, Gospodarire), aparuta in perioada 1986 - 1997 la Editura Tehnica si, respectiv, EMERG (Energie, Mediu, Economie, Resurse, Globalizare), aparuta in perioada 2005 - 2013 la Editura AGIR. Conducerea AGIR si Consiliul Director al CNR-CME, au aprobat aparitia noii serii EMERG, ca o publicatie periodica semestriala avand numar de ISSN 2457-5011.
EMERG (Energie - Mediu - Eficienta - Resurse - Globalizare) ca serie noua periodica se doreste a fi o publicatie dedicata problemelor cu care se confrunta in prezent energetica nationala si cea internationala si sa devina un mijloc de informare si comunicare inter si multi-disciplinara intre factorii cu putere de decizie (guvernamentali sau la nivel managerial al firmei), specialistii care studiaza si elaboreaza solutii tehnice, precum si cei care le executa, le aplica sau le utilizeaza. In paginile ei, asa cum reiese si din volumul inaugural EMERG 1 (An I), pe langa un capitol permanent, in care vor fi publicate materiale aparute sub egida Consiliului Mondial al Energiei, vor fi reunite studii si lucrari de sinteza referitoare la problemele actuale ale energiei, resurselor si protectiei mediului, cat si opinii si experiente personale ale unor specialisti a caror valoare profesionala se bucura de o unanima recunoastere. In unele situatii, pentru aceeasi problema vor fi prezentate mai multe materiale, cu intentia de a asigura o informare cat mai larga si completa si pentru a oferi mai multe solutii sau pareri.
EMERG - serie noua are un Consiliu Stiintific Editorial alcatuit (pentru inceput) din 13 membri de la: Academia Romana, Academia de Stiinte Tehnice din Romania, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Petrosani, Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti, Universitatea din Craiova, Universitatea Stefan cel Mare Suceava, SIPG, CNR-CME si AGIR (s-a avut in vedere acoperirea cat mai multor specialitati), coordonat de cate un reprezentant din partea CNR-CME si din partea AGIR. S-a stabilit, de asemenea, ca periodicitatea aparitiilor sa fie de doua numere pe an: unul in luna iunie/iulie si unul in luna noiembrie/decembrie. Volumul mediu al unui numar va fi de 200 - 250 pagini, iar articolele vor putea cuprinde 15 - 35 pagini, format A4, inclusiv scheme/imagini/grafice/nomograme/tabele.
Speram ca informatiile publicate in volumele seriei EMERG vor contribui la remodelarea, intr-o noua perspectiva energetica, a societatii romanesti dupa standardele Uniunii Europene.