Programul national de infiintare si dezvoltare a incubatoarelor tehnologice si de afaceri cu contributia ONU si a Guvernului Japoniei
Data: 1-15 septembrie 2005
Programul reprezinta o componenta a Programului national de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii, prin alocarea de fonduri nerambursabile pentru asigurarea functionarii IMM-urilor, pentru dezvoltarea economica si sociala in diferite zone ale tarii, avand ca scop: diversificarea si cresterea activitatilor economice de durata, consolidarea climatului investitional si reducerea somajului prin crearea de noi locuri de munca. Acesta se dezvolta sub auspiciile Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in interesul administratiei guvernamentale, la care colaboreaza autoritatile locale si organizatiile internationale pentru sprijinirea intreprinzatorilor privati aflati la inceput de drum.
Pe plan global s-a observat ca cea mai mare parte a locurilor de munca apar la intreprinderi mici nou infiintate, cu un numar maxim de 50 de salariati in faza de dezvoltare, care se specializeaza pe produse noi si servicii. Intreprinderile mici nou infiintate reprezinta o realitate in economia globala, in care flexibilitatea si creativitatea individuala au un rol mult mai important decat in secolul trecut, cand s-au dezvoltat companii mari transcontinentale. Inceputurile unei intreprinderi "start-up" sunt cele mai dificile. Procesul de administrare a cresterilor, dezvoltarea noilor abilitati in domenii cum ar fi contabilitatea, reglementarea afacerii si marketingul sunt provocari grele pentru antreprenori, care fara consultanta si sprijin ar putea conduce la un esec intr-un scurt timp de functionare.
Programul de infiintare a incubatoarelor tehnologice si de afaceri in Romania se bazeaza pe o strategie guvernamentala, aprobata prin HCM 1280/2004, in baza alocatiilor prevazute prin Legea bugetului de stat, a contributiilor alocate de ONU si de guvernul Japoniei si se va derula pe perioada 2005 - 2008. Se prevede infiintarea in faza pilot a trei incubatoare de afaceri in zonele Hunedoara, Brasov, Alba, urmand ca in anii viitori, dupa efectuarea unui studiu de evaluare, programul sa se extinda si in alte zone.
Beneficiarii programului sunt potentiali intreprinzatori: IMM-urile nou infiintate care au un potential ridicat de dezvoltare. Pentru a fi asistati, intreprinzatorii trebuie sa prezinte un proiect fezabil de dezvoltare prin care sa permita crearea a cel putin 3 locuri de munca in urmatorii 2 ani; IMM-urile cu un stagiu de functionare de maximum 2 ani la data intrarii in incubator, care trebuie sa prezinte un proiect fezabil de dezvoltare si crearea de noi locuri de munca.
Beneficiarii selectionati si admisi ca membri in incubatorul de afaceri au la dispozitie o serie de servicii si utilitati, astfel: A. Spatii pentru intalniri de afaceri, expozitii, instructaje, puse la dispozitie in conditii de calitate si preturi convenabile; asigurarea cu utilitati a spatiilor de lucru (energie termica, electrica, apa, gaz); servicii ITC (telefon, fax, internet); servicii de paza; B. Servicii comune, administrative: secretariat, informare, documentare, prevenirea problemelor de mediu, cooperarea intre investitori; C.Servicii specializate de consultanta contra cost.
Bugetul programului este de 133,21 mld. ROL. Managementul programului: Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie; Agentia de Implementare a programului ONU; partenerul extern Guvernul Japoniei contribuie la bugetul programului cu 39 mld. ROL.Parteneri locali: autoritatile publice locale; agentiile de dezvoltare regionala; companii private.
Sursa: Conferinta de presa organizata de Programul de dezvoltare ONU si Agentia Nationala IMMC din 27.07.2005