50 DE ANI DE ERA SPATIALA
Data: 16-31 octombrie 2007
Academia Romana – Sectia de stiinte tehnice, Comisia Nationala de Astronautica si Aeronautica si Agentia Spatiala Romana au organizat in ziua de 4 octombrie 2007 o sedinta festiva dedicata evenimentului 50 de ani de Era Spatiala.
Au prezentat comunicari: acad. Ion Paun Otiman, secretar general al Academiei Romane; acad. Virgiliu N. Constantinescu, presedintele Sectiei de stiinte tehnice a Academiei Romane; prof. dr. ing. Anton Anton, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica; dr. fiz. Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane; deputat Liviu Nistoran, presedintele Subcomisiei pentru spatiu din Camera Deputatilor; dr. fiz. Dumitru Hasegan, director Institutul de Stiinte Spatiale; dr. mat. Ion Victor Pescaru, director stiintific al Institutului National de Meteorologie.
In fiecare an in saptamana 4 – 10 octombrie, conform unei rezolutii ONU, au loc manifestari consacrate „erei spatiale“. In acest an se aniverseaza jumatate de secol de la lansarea pe orbita circumterestra a primului satelit artificial al Pamantului, SPUTNIK 1, lansat la 4 octombrie 1957 pe o orbita la aproximativ 250 km de Terra, cu o greutate de 83 kg, care a ars in atmosfera la 31 ianuarie 1958. In acelasi timp se aniverseaza si patruzeci de ani de la adoptarea Tratatului privind exploatarea spatiului cosmic, la a carui elaborare o contributie deosebita a avut-o juristul de origine romana Nicolas Mateesco – Matte, membru de onoare al Academiei Romane.
In perioada care a trecut din anul 1957 au fost lansati peste 28 000 de sateliti artificiali, dintre care unii aveau la bord oameni, animale sau diferite forme de viata (microorganisme).
In topul astronautilor figureaza in prezent 460 de oameni care au calatorit in spatiul cosmic, printre care si romanul Dumitru Dorin Prunariu, in anul 1981. Numarul zborurilor in spatiul cosmic depaseste o mie, la care unii cosmonauti au participat de doua ori. Doisprezece cosmonauti au pasit pe satelitul natural al Pamantului – Luna.
Tehnologiile si materialele folosite la construirea celor 130 de rachete, la lansatoarele spatiale, statiile orbitale, navetele spatiale au fost transferate la utilizari in viata cotidiana, pentru emisiunile TV prin satelit, la telefoanele mobile, la sistemul GPS, Internet, prognoze meteo si monitorizarea planetei pe care traim.
Vizionarii erei spatiale au fost savantii Konstantin Tiolkovsky – rus; Robert Goddard – american si Hermann Oberth, nascut la Sibiu in anul 1897, cu studii efectuate la Sighisoara, cu doctoratul obtinut la Universitatea din Cluj in anul 1923, cu studii aprofundate in Austria si Germania, membru de onoare al Academiei Romane.
La un an de la lansarea satelitului Sputnik 1 de catre sovietici s-a infiintat in SUA Agentia Nationala Aeronautica si de Administrarea Spatiului (NASA), care a lansat la 1 decembrie 1958 satelitul Vanguard, care nu s-a inscris pe orbita, si la 31 ianuarie 1959 satelitul Explorer 1, care a avut succes.
Primul om lansat in spatiu a fost Yuri Gagarin, la 12 aprilie 1961, pe Vostok 1, care a efectuat un zbor pe o orbita completa intr-o ora si 48 de minute.
Un succes deosebit l-a constituit si satelitul american Apollo 11, cu doi astronauti la bord, lansat la 20 iulie 1969. De-a lungul anilor au fost elaborate numeroase proiecte si programe de studii si cercetari ale spatiului extraterestru.
Spatiul extraterestru are o importanta practica strategica, stiintifica, tehnologica, economico-sociala si prin posibilitatile pe care le ofera pentru monitorizarea fenomenelor meteorologice, a telecomunicatiilor s.a.
Necesitatea de reglementare disciplinata a posibilitatilor pe care le ofera cosmosul a creat o serie de organisme care se ocupa cu elaborarea unei legislatii specifice. Astfel, in 1999 a fost constituita Conferinta Europeana Interparlamentara pentru Spatiu, ca un forum de cooperare intre parlamentele din Uniunea Europeana in domeniu. In cadrul conferintelor anuale ale acestui organism s-au promovat proiecte importante de cercetare, ca de exemplu Programul Cadru Galileo si GMES (Global Monitoring Environment and Security). In cadrul Parlamentului Romaniei, in iunie 2006 a fost infiintata Subcomisia pentru spatiu, in cadrul Comisiei pentru Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor.
Rezultatele pozitive ale cercetarilor atmosferei si spatiului extraterestru au intrat in traditia romaneasca. Conrad Haas a construit in 1526 o racheta cu trei trepte; cunoscutul savant Hermann Oberth este un precursor al zborurilor cosmice. Agentia Spatiala Romana a fost infiintata in 1991 si a devenit persoana juridica in 1995; este o institutie de coordonare si reprezentare cu un rol important national, european si international in domeniu. De asemenea, Romania are un rol activ la ONU, fiind si initiatorul sistemului global pentru monitorizarea dezastrelor.
In ultimii 30 de ani Romania a aplicat o serie de tehnici spatiale, astfel: la statia de sol Cheia INTELSAT – 1977; la dezvoltarea infrastructurii de comunicatii satelitare; in geodezia spatiala (1975) prin sateliti artificiali; prin preluarea de informatii spatiale pentru meteorologie, in agricultura si pentru monitorizarea inundatiilor.
Sursa: Sedinta Academiei Romane din 4 octombrie 2007