CAND CRIZA ITI BATE LA USA...
Data: 16-31 octombrie 2008
Dupa ce am fost obiectul unor asigurari „solemne“ potrivit carora criza financiara internationala ne va ocoli, acum suntem martorii unor influente atat directe cat si indirecte, de natura a ne provoca mari ingrijorari. In conditiile in care suntem legati prin mii de fire de economia mondiala (peste trei patrimi din comertul exterior al Romaniei se deruleaza cu state membre ale UE afectate grav de criza) ar fi fost imposibil sa fim ocoliti. Marea problema a fost si este, in continuare, cea subordonata mijloacelor dezirabile prin care putem sa atenuam semnificativ amintitele influente. In aceasta privinta, o doza minima de luciditate indeamna la o mai buna gestionare a resurselor. Se stie, bunaoara, ca la originea vulnerabilitatii grave se afla dezechilibrul dintre cererea interna si oferta interna. Acest dezechilibru creeaza si amplifica tot felul de deficiente, dintre care cele mai periculoase vizeaza comertul international si, prin efect direct, contul curent si bugetul national. Gradul de indatorare externa, atat la creditele pe termen mediu si lung, cat si la cele pe termen scurt depaseste 60 de miliarde de euro, ceea ce ne apropie de punctul critic.
In consecinta, pentru a fortifica economia, resursele, inclusiv cele reprezentate de credite externe, dar mai cu seama fondurile nerambursabile primite de la UE (in cazul in care suntem in stare sa prezentam proiecte viabile) se cer indreptate cu prioritate (daca nu chiar exclusiv, pe o perioada nedeterminata), spre investitii productive, astfel incat sa se diminueze cat mai mult disproportia dintre cererea si oferta interna.
Aici nu este loc pentru dispute teoretice deoarece ne aflam pe terenul practicii nemijlocite. Tocmai de aceea, s-ar cuveni ca una din mizele cele mai mari ale scrutinului pentru parlamentare sa fie mai buna alocare a resurselor. Or, accentul care se pune, in continuare, pe consum (cu sursele care il alimenteaza, in special veniturile salariale si din pensii) nu anunta nimic bun. Un consum sanatos (din toate unghiurile de vedere, nu numai economic) este doar cel pe care ti-l permite propria „plapuma“, adica resursele de care dispui. In caz contrar te indatorezi pentru un viitor care devine nesigur tocmai pentru ca nu se bazeaza pe o oferta interna puternica. In fond, aici se afla miezul chestiunilor legate de combaterea crizei. Sa nu-i permiti sa-ti intre in casa deoarece ai ce-ti trebuie din propriile resurse, inclusiv pentru consum.