Monitorizarea
Data: 1-15 noiembrie 2005
Concluzii
Instrumentarea seismica a cladirilor este o forma de monitorizare specifica si reprezinta un sistem modern, complex si multilateral de obtinere a datelor seismice, atat cu privire la caracteristicile seismice ale amplasamentelor, cat si referitor la caracteristicile dinamice de raspuns ale structurilor.
Consideram normal si justificat ca atunci cand la proiectarea unor investitii importante s-au utilizat programe de calcul avansat, sau atunci cand cladirile au o mare utilizare, un rol social deosebit si s-au investit fonduri publice sau private importante, comparatia de dupa seisme sa fie efectuata cu date specifice certe, reale, date de instrumente corespunzatoare. Fara aceste date nu poate fi vorba de un progres in asigurarea unui nivel sporit de siguranta structurala.
Avand in vedere caracterul aleatoriu al fenomenului seismic, fiecare cutremur furnizeaza informatii suplimentare despre o anumita zona seismica, date care trebuie integrate cu datele privind miscarea seismica la sursa si in puncte de referinta de pe traseul catre epicentru, observatiile si analizele ingineresti privind comportarea structurilor la amplasament.
De altfel, noul „Cod de proiectare seismica - Partea I: Prevederi de proiectare pentru cladiri” – indicativ - P100-1 / 2004, prevede in anexa A, urmatoarele cu privire la instrumentarea seimica viitoare a constructiilor din Romania („A.4. Instrumentarea seismica a constructiilor):
In zonele seismice pentru care valoarea acceleratiei de proiectare ag avand IMR?100 ani este ag?0,24g, constructiile avand inaltimea peste 50 m sau mai mult de 16 etaje sau avand o suprafata desfasurata de peste 7500m2, vor fi instrumentate cu un sistem de achizitie digital si minim 4 (patru) senzori triaxiali pentru acceleratie.
Aceasta instrumentare minimala va fi amplasata astfel: 1 senzor in camp liber in vecinatatea constructiei, 1 senzor la subsol si 2 senzori pe planseul ultimului etaj. Instrumentele vor fi amplasate astfel incat accesul la aparate sa fie posibil in orice moment.
Instrumentarea, intretinerea si exploatarea sunt finantate de proprietarul constructiei si sunt realizate de organizatii autorizate.
Inregistrarile obtinute in timpul cutremurelor puternice trebuie puse la dispozitia autoritatilor abilitate ssi a institutiilor de specialitate in 24h de la producerea cutremurului.”
Costul instalatiei este redus in raport cu valoarea totala a unei cladiri inalte moderne, cu finisaje, dotari, instalatii si echipamente moderne, sau fata de cea a unei investitii industriale, care altfel ar fi scoasa din functiune in asteptarea expertizarii traditionale.
Intelegerea corecta de catre proiectant a importantei si a influentei diferitilor factori asupra raspunsului dinamic structural, precum si corelarea lor cu obiectivele de interes pentru beneficiar, conduc la o alegere si la o distributie adecvata a componentelor sistemelor de monitorizare seismica in cladire.
La cerere, specialistii INCERC pot asigura consultanta necesara proprietarilor si proiectantilor de sisteme de monitorizare.