Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16-30 noiembrie 2008
SERVICIUL PUBLIC DE INCALZIRE CENTRALIZATA
Propuneri de eficientizare. Consideratii privind politica nationala in domeniul cogenerarii
si incalzirii centralizate
Editura AGIR, 2008, 45 pag.
Încalzirea centralizata (termoficarea) este un procedeu tehnic de incalzire a unui mare numar de cladiri (consumatori rezidentiali si industriali), energia termica fiind produsa de surse diferite, transportata sau distribuita prin retelele de conducte termice dintr-o uzina in acelasi timp cu energia electrica.
Ca surse de producere se folosesc centralele de cogenerare sau centralele termice.
În acest scop se utilizeaza combustibili fosili, gaze naturale, petrol, carbune, deseuri combustibile sau resurse energetice recuperabile, folosindu-se biomasa, energia geotermala, biogazul sau energia fotovoltaica.
În prezent sistemele de cogenerare centralizate sunt intr-o situatie dificila din cauza debransarii unui mare numar de locuinte de la reteaua centralizata si instalarea centralelor de apartament.
Sistemele centralizate de incalzire au o mare importanta sociala si sunt deosebit de actuale, fiind eficiente economic atit pentru producatori cit si pentru consumatori.
Lucrarea este structurata pe patru capitole: 1. Consideratii generale, in care sunt precizate o serie de notiuni de baza, principii privind incalzirea centralizata; 2. Situatia incalzirii centralizate si a cogenerarii in Romania, care prezinta un scurt istoric, diferite clasificari ale locuintelor, cauzele declinului, masuri recente care au produs efecte benefice, cum ar fi reorganizarea sectorului si protectia sociala; 3. Experienta internationala, unde se subliniaza rolul autoritatilor locale si recomandarile Consiliului Mondial al Energiei (CME); 4. Politica Romaniei privind dezvoltarea incalzirii centralizate si cogenerarii. În final, ca anexa, se prezinta un studiu de caz privind reabilitarea termica a unei cladiri de locuit multietajate.
Cartea se bazeaza pe o bibliografie bogata.