Semnal editorial
Data: 16 - 30 noiembrie 2014
Dumitru Fodor Moise Matyas
Asecarea si gospodarirea apelor din mine si cariere
Editura AGIR, Bucuresti, Editura Corvin, Deva, 2014, 488 pag., 70 lei
O aparitie editoriala remarcabila, cartea - semnata de doi reputati specialisti - pune la dispozitia celor interesati o lucrare in care conceptele teoretice fundamenteaza solutiile practice. Prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor este o personalitate marcanta a lumii stiintifice nationale si internationale, cu contributii majore la dezvoltarea invatamantului superior minier, dar si la solutionarea unor probleme tehnice complexe din industria miniera. Dr. ing. Moise Matyas este unul dintre cei mai buni specialisti in domeniul exploatarii lignitului in cariera, fiind preocupat in acelasi timp si de cercetarea stiintifica.
In Romania, ca de altfel in intreaga lume, pentru o evaluare corecta a zacamintelor de substante minerale utile din punct de vedere tehnic si economic, se impune realizarea cercetarilor hidrogeologice in toate etapele de cercetare si cunoastere a zacamintelor. In multe cazuri, conditiile hidrogeologice dificile influenteaza decisiv exploatarea eficienta si in deplina siguranta a unui zacamant. Pentru reducerea cantitatilor de apa prezenta in zacamant si in rocile inconjuratoare, in vederea deschiderii si exploatarii zacamantului, apare necesitatea asecarii formatiunilor acvifere si a gestionarii apelor din mine si cariere. Asecarea formatiunilor acvifere reclama realizarea unui complex de amenajari si lucrari de drenaj, destinate interceptarii si captarii apelor subterane, in exteriorul si in interiorul campului de exploatare, amplasate dupa diferite scheme si introduse in functiune intr-o succesiune determinata.
Pornind de la necesitatile practice si profilul de pregatire al celor carora li se adreseaza, cartea a fost structurata in doua parti. Prima se refera la problemele generale legate de proprietatile hidrogeologice ale rocilor, de prezenta si caracteristicile formatiunilor hidrogeologice din campurile miniere, precum si de curgerea apei subterane prin medii poroase si fisurate. Toate acestea sunt extrem de importante pentru dimensionarea si proiectarea sistemelor de asecare. In partea a doua sunt tratate probleme teoretice si practice legate de protectia campurilor miniere impotriva apelor subterane si de suprafata, practica asecarii formatiunilor acvifere prin prezentarea metodelor, schemelor, tipurilor si lucrarilor de asecare, iar in final probleme legate de gospodarirea apelor din mine si cariere. Cartea prezinta o serie de exemple de calcul pentru diferite cazuri intalnite frecvent in practica, precum si principalele realizari din domeniul asecarii, pentru cele mai importante zacaminte de lignit din tara.
Prin continut si modul de tratare, lucrarea se adreseaza atat specialistilor din productie, cat si studentilor, masteranzilor si doctoranzilor din invatamantul superior minier si geologic.