Managementul implementarii
Data: 1-15 februarie 2006
Mediul universitar romanesc
Peisajul universitar romanesc, asa cum il prezinta Cartea Alba a Cercetarii Stiintifice din Universitatile Romanesti, publicata de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, in anul 2005, la Editura ASE, este variat, complex si cuprinzator. Sunt astazi acreditate in Romania 55 de universitati de stat, cu profil tehnic, socio-uman, economic, de medicina si farmacie, agricol si medicina veterinara, arte – arhitectura – sport, militar, precum si cu profil complex si, de asemenea, circa 20 de universitati particulare, cu profile asemanatoare cu ale universitatilor de stat sau combinate.
Studiaza in aceste universitati peste 750.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi, la cursuri de zi si fara frecventa, cei mai multi fiind prezenti in salile de curs, seminar, laborator, altii frecventand bibliotecile sau server-ele (prin pagini de web puse la dispozitie de sistemul e-learning) universitatilor de care sunt interesati.
Toti acesti studenti sau cea mai mare parte din ei, an de an, vor absolvi universitatile la care au studiat si, in functie de ceea ce ofera piata locurilor de munca, se vor angaja in meserii sau activitati care corespund sau nu studiilor lor universitare.
Practica actuala a ocuparii locurilor de munca arata ca absolventii de exceptie sunt angajati fara probleme, unii chiar din timpul studiilor, si pe salarii uneori de invidiat. Majoritatea absolventilor, insa, ocupa locuri de munca in meserii care, de cele mai multe ori, difera esential de cele in care s-au pregatit, iar altii chiar nu reusesc sa se angajeze mult timp dupa absolvire.
Pot, oare, studentii universitatilor romanesti, la absolvire, sa primeasca certificari si in alte competente decat in cea pentru care s-au inscris in anul I de studii la universitatea respectiva?
Raspunsul este pozitiv si, in prezent, in Romania, cel putin doua competente suplimentare pot fi usor de abordat: informatica si limbile straine.
Despre competenta suplimentara in informatica incercam sa formulam problema, in cele ce urmeaza.
Conceptul de certificare europeana in informatica - Xpert
In contextul integrarii in Uniunea Europeana, dezvoltarea resurselor umane reprezinta o prioritate atat pentru programele de guvernare, cat si pentru strategiile de dezvoltare nationale si europene.
Romania a trecut din acest an unversitar, 2005-2006, la alinierea invatamantului universitar in conformitate cu cerintele Declaratiei de la Bologna. Deci studentul, si apoi, eventual, masterandul are la dispozitie un minim de 3+2 ani in care, pe langa pregatirea de baza, sa se poata certifica si intr-o alta competenta, cum ar fi informatica. Iar daca aceasta certificare reprezinta chiar un standard european, cunoscut, experimentat si implementat in statele europene, castigul celui care beneficiaza de aceasta certificare este substantial.
In prezent, in domeniul informaticii Romania beneficiaza, de ceva timp, de Sistemul de Certificare Europeana in Informatica – Xpert, care, implementat in universitatile romanesti, ofera studentilor sansa certificarii europene in informatica in timpul in care acestia isi deruleaza studiile pentru specializarea pentru care s-au inscris in anul I de studii.
Xpert este deci un sistem modular de certificare europeana in informatica promovat de Europaische Prüfungs Zentrale (EPZ) din Hannovra – Germania si reprezentat in Romania, pana in anul 2005, de Asociatia Universitatilor Populare Germane (IIZ - DVV), iar recent de Asociatia EUROED.
Xpert constituie un sistem evoluat al certificarii utilizatorilor PC pentru domeniile economic si administrativ, respectiv al certificarii in IT pentru secretariat si domeniul administrativ, recunoscut la nivel european. Altfel spus, Xpert este un standard european de competente in informatica, dupa care pot fi certificate cunostintele si abilitatile utilizatorilor programelor curente de Office.
Acest sistem de certificare in Informatica este recomandat elevilor, studentilor, angajatilor din domeniul public si privat, administrativ si prestari servicii, comert, industrie, IMM etc.
Sistemul de certificare europeana Xpert este conceput pe doua niveluri:
• Nivelul de baza Xpert, definit de urmatoarele trei module:
– Bazele prelucrarii automate a datelor sau Bazele informaticii;
– Bazele Internet;
– Procesarea textelor – notiuni de baza.
• Nivelul avansat Master Xpert, definit de urmatoarele cinci module:
– Procesarea bazelor de date;
– Procesarea testelor la nivel profesional;
– Calcul tabelar;
– Prezentari;
– Comunicatii.
Pentru fiecare modul exista stabilite obiectivele cunostintelor si abilitatilor pe care un utilizator de programe curente de Office ar trebui sa le dovedeasca la prezentarea la un test de verificare a acestora.
Promovarea unui test este posibila atunci cand examinatul obtine un minim de 50 de puncte din 100 posibile, plaja de calificative fiind: Foarte bine (100-92 pct.), Bine (91-81 pct.), Satisfacator (80-67 pct.), Suficient (66-50 pct.).
Pentru obtinerea certificarii Xpert este obligatorie promovarea tuturor celor trei module aferente. La promovarea oricarui modul din cele trei se acorda un certificat pentru modulul respectiv. La promovarea tuturor celor trei module, pe langa certificatul aferent fiecarui modul se obtine si certificatul Xpert.
Pentru obtinerea certificarii Master Xpert este obligatorie, mai intai, obtinerea certificarii Xpert si apoi promovarea a doua module, la alegere, din cele cinci aferente acestei certificari.
Toate testele sunt emise de EPZ din Hannovra – Germania. Testele sunt scrise in limba romana si sunt in format electronic.
Timpul de testare acordat fiecarui modul este de 120 de minute.
Corectarea testelor se face de catre doi corectori: unul local, al Centrului Local de Testare in care se desfasoara testarile, celalalt national. Corectorii sunt acreditati de Xpert Germania.
Certificatele Xpert si Master Xpert sunt eliberate de EPZ din Hannovra – Germania; acestea au inscrise, in afara de numele si prenumele posesorului, CNP-ul acestuia si numarul de puncte obtinute la fiecare modul promovat.
Implementarea Sistemului de Certificare Europeana - Xpert in universitati
Toate universitatile romanesti, de stat sau private, au acces la Sistemul de Certificare Europeana in Informatica - Xpert.
Fireste, intre universitate si Asociatia Euroed trebuie sa se stabileasca, mai intai, conditiile unei colaborari privind acordarea licentei si acreditarea unui Centru Local de Testare Xpert, precum si a personalului deservent al acestui Centru (contractele de licenta, standardele de calitate ale Centrelor Locale de Testare si conditiile acreditarii personalului deservent al acestora vor face subiectul unui alt articol).
Dar, cei mai importanti, aici, sunt studentii care, asa cum afirmam in partea de inceput a acestui articol, au aceasta mare sansa ca, in timpul studiilor universitare, sa beneficieze si de certificarea europeana a competentei lor in informatica.
Unii dintre studenti pot fi cunoscatori ai obiectivelor modulelor solicitate la testarea Xpert, fie de la cursuri de specialitate, fie pur si simplu de la utilizarea individuala a PC-ului.
Pentru acestia certificarea europeana in informatica Xpert este cel mai simplu de abordat intrucat, avand in facultate (universitate) un Centru Local de Testare, nu trebuie decat sa se inscrie la testare si sa sustina testele la modulele respective.
In figura 1 se prezinta o schema de implementare a Sistemului de certificare in informatica Xpert.
Daca studentul are numai o parte din cunostintele necesare promovarii testelor Xpert, el poate fi indrumat / consiliat catre modulele unde nu stapaneste suficient de bine cunostintele si nici abilitatile lui nu sunt multumitoare, pentru a se pregati, intr-un cadru organizat, un numar de ore. Apoi se inscrie la test.
Daca studentii nu au niciun fel de cunostinte, atunci ei trebuie sa urmeze un numar de 30 - 40 de ore de pregatire, la fiecare modul. Abia dupa aceea ei se pot inscrie la test.
Rezultatul unui test poate fi: admis sau respins. Admisii primesc certificatele pentru modulele promovate si, evident, de la caz la caz, Certificatul Xpert si Master Xpert, care le confera dreptul de a-l folosi in statele UE, pentru o angajare in domeniu.
Respinsii fie se pot inscrie la o noua testare, fie mai pot trece pe la cursurile de pregatire pentru modulele pe care nu le-au promovat.
Pe langa utilitatea evidenta a acestei activitati de certificare europeana, absolventul unei universitati posedand si un document agreat in UE, orice universitate romaneasca care adopta acest sistem de certificare are un castig evident de imagine. Altfel este privita de catre liceanul care isi propune continuarea studiilor la universitate, cand acesta stie ca universitatea ii poate oferi si diploma in specializarea dorita si certificatul european in informatica!
Si nu trebuie neglijat faptul ca universitatea poate, cu acest sistem de certificare, sa-si asigure si un plus financiar, caci orice serviciu, mai ales unul european, se plateste!