SARBATOARE DE IARNA LA AGIR
Data: 1-15 februarie 2008
In sala de spectacole a AGIR din Bucuresti a avut loc in decembrie 2007 cea de a saptea editie din ciclul Canticorum Jubilo initiat de membrii Corului de camera Concertino condus de prof. Traian Buhlea, realizata cu sprijinul domnului dr. ing. Mihai Mihaita, presedintele AGIR.
Spectacolul a fost dedicat sarbatorilor de iarna prilejuite de Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos. La realizarea acestei editii si-au dat concursul pianista prof. univ. Inna Oncescu, de la Academia Nationala de Muzica Bucuresti, si Eugenia Ilinca, prim-solista a Teatrului National de Opereta Ion Dacian. Au mai participat doua dintre cele mai bune studente ale prof. univ. Georgeta Stoleriu: soprana Laura Dumitru si mezzo-soprana Irina Gheorghiu.
Scoala de Muzica nr. 1 din Bucuresti a fost prezenta cu trei formatii camerale de elevi: Doinita, condusa de profesoara Doina Dobrescu, si grupul Fundatiei Matca 2000, instruit de profesoara Doina Mesteru. Cea de a treia a fost pregatita de profesoara Luminita Mirica.
Partea cea mai consistenta a apartinut Corului de camera Concertino al AGIR, condus de profesorul Traian Buhlea. Cu el a colaborat inginerul Maximilian Iorga, recitator al ansamblului.
In sala se afla traditionalul brad verde, opulent impodobit cu corpuri luminoase si baloane multicolore, iar pe scena au fost instalate elemente de scenografie cu scopul de a imbunatati conditiile acustice ale salii.
In aceasta ambianta a inceput programul Corului de camera Concertino al AGIR, cu cunoscutul imn Noël, de Adolph Adam. I-a urmat Cantec de Craciun, al compozitorului roman Gheorghe Budis. Eugenia Ilinca a recitat poezia Colindatorii, de George Cosbuc, iar pianista Inna Oncescu a facut sa rasune introducerea instrumentala a suitei de colinde romanesti: Astazi s-a nascut Hristos, de Timotei Popovici, Noua azi ne-a rasarit, de D. G. Kiriac, Buna dimineata la Mos Ajun, de I. D. Chirescu, Sus boieri, nu mai dormiti, de Alex. Podoleanu. Colindul Trei pastori, de Timotei Popovici, interpretat de corul barbatesc, a alternat cu poezia A fost odata un copilas, de Aurelian Pop Florian, recitata de Maximilian Iorga, si Linu-i lin, de Emil Montiu, cantat de soprana Eugenia Ilinca, insotita de corul de femei Concertino.
Suita de colinde a continuat apoi cu O, ce veste minunata, de D. G. Kiriac, si s-a incheiat cu imnul Aleluia.
Pentru diversitate, dirijorul Traian Buhlea a introdus in spectacol piese celebre din repertoriul universal.
De un deosebit succes s-a bucurat Fantezia, de W.A. Mozart, interpretata de pianista Inna Oncescu. Soprana Laura Dumitru a prezentat Flori albe, de Sabin Dragoi, iar mezzo-soprana Irina Gheorghiu, aria lui Siebel din opera Faust de Gounod. Lor li s-au adaugat canzoneta Funicularul, de Denza si cantecul In padurea cea umbroasa, prelucrare pentru cor mixt de profesor Traian Buhlea.
Grupul Matca 200, condus de prof. Doina Mesteru, a cantat: Noi umblam si colindam, Veniti toate neamurile, Ia-n te scoala gazda buna. Copiii profesoarei Luminita Mirica au creat un alt moment remarcabil.
Formatia vocal-instrumentala Doinita a profesoarei Doina Dobrescu ne-a facut o surpriza. In scena complet libera, doamna profesoara Doina Dobrescu a introdus pe neobservate o mica Alba ca zapada care avea intr-o mana o vioara si in cealalta un arcus de o dimensiune neobisnuita. Se numeste Maria Mamara, fiind alintata de catre colegi cu apelativul Printesa.
Printesa a cantat impreuna cu ceilalti copii, melodii pregatite la clasa cu doamna profesoara Doina Dobrescu. Cristina Porojan a interpretat ca solista vocala colindul Domn, Domn sa-naltam, replicile orchestrale fiind sustinute de colegii sai instrumentisti.
Dupa ce Eugenia Ilinca a adresat cuvinte de multumire tuturor, si in special presedintelui AGIR, pentru concursul dat la realizarea acestui spectacol, toti cei prezenti au interpretat traditionala urare de sanatate si belsug La multi ani cu sanatate...