26 martie 2011, cea de-a cincea editie Earth Hour
Data: 1-15 martie 2011
La 26 martie, de la ora 20,30, aproape 50 de orase din Romania vor stinge luminile pentru o ora, alaturandu-se campaniei Earth Hour (Ora Pamantului), cea mai mare manifestare de mediu din istorie. Pentru acest an, WWF (World Wide Fund for Nature – Fondul Mondial pentru Natura), organizatia care a initiat conceptul Earth Hour si care coordoneaza campania de cinci ani de zile, estimeaza ca sute de milioane de oameni din peste 5000 de orase din intreaga lume vor stinge luminile in mod simbolic. Totodata, in 2011 Earth Hour intra intr-o etapa noua: Beyond the Hour.
Evolutia extrem de rapida a campaniei Earth Hour, de la un oras – Sidney – la 4500 de orase din 128 de tari, in numai 4 ani de zile, a dovedit ca exista sute de milioane de oameni care isi doresc sa se implice mai mult in rezolvarea problemelor de mediu actuale. In acest context, noutatea editiei de anul acesta o constituie platforma speciala 60+, care permite sustinatorilor campaniei sa impartaseasca idei, povesti sau planuri despre cum aleg sa isi reduca impactul negativ asupra planetei. Platforma, accesibila la www.beyondthehour.org si reflectata si de logo-ul campaniei, s-a nascut in urma evolutiei Earth Hour, relevata si de sute de povesti pe care oameni de rand, institutii sau mari companii le-au impartasit inca din 2007, cand a avut loc prima editie. Pentru ca aceste povesti au dezvaluit un numar mare de persoane care sunt pregatite sa se implice mai mult si sa isi reduca impactul negativ pe care il au asupra planetei, Earth Hour – editia 2011– se va dedica reflectarii lor, fie ca ele vor veni din partea companiilor, a autoritatilor sau a oamenilor obisnuiti.
Pana pe 26 martie, platforma Beyond the Hour, accesibila si de pe www.earth-hour.ro, site-ul campaniei din Romania, va centraliza toate aceste povesti si actiuni, care pot fi consultate de catre publicul larg. Tot pe pagina www.earth-hour.ro, sustinatorii Earth Hour isi pot inscrie participarea la eveniment, pot accesa ghiduri speciale, cu idei de actiuni si evenimente specifice, pot descarca materiale de promovare si pot fi la curent cu ultimele noutati legate de acest eveniment in Romania si in intreaga lume. Campania din tara noastra se va bucura, in continuare, de sprijinul lui Zoli Toth, ambasadorul Earth Hour in Romania.
Reamintim ca Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una dintre cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand doua milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Ora Pamantului. In 2009, aproape un miliard de persoane din peste 4100 de orase de pe mapamond au stins lumina pentru a transmite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice. In 2010, 4500 de orase din 128 de tari au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile.
In 2009, Romania a participat pentru prima oara la campania globala in calitate de tara oficiala Earth Hour, la initiativa WWF: pe 28 martie, in intervalul orar 20,30 – 21,30, doua milioane de romani au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic National. In 2010, tara noastra s-a angajat mai mult decat oricand in campania globala, dovada fiind miile de mesaje primite pe www.earth-hour.ro si prin retelele sociale, participarea a 37 de orase si a zeci de companii si organizarea de evenimente speciale in intreaga tara. In acest an, asa cum am mentionat, Earth Hour a adunat, pe lista de participanti, aproape 50 de orase din Romania: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Avrig, Bacau, Baia Mare, Baile Tusnad, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buftea, Calafat, Calarasi, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Galati, Giurgiu, Horezu, Iasi, Miercurea Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Resita, Roman, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Timisoara, Tulcea, Turda, Vaslui, Vatra Dornei si Zalau.