Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi derulat cu companii romanesti de stat
Data: 1-15 martie 2011
Acordul investitorilor pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda a fost prelungit pana la 31 decembrie 2012, iar – potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton – in eventualitatea in care nu vor fi gasiti alti parteneri straini, proiectul ar putea fi derulat cu companii romanesti, precum Hidroelectrica sau Transelectrica. „Daca nu vor veni alte companii, putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele“, a declarat ministrul.
Potrivit consilierului ministrului Economiei, Tudor Serban, Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania sunt interesate „teoretic“ sa isi creasca participatiile la compania care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la Cernavoda, dar vor sa vada sustinerea pe care Guvernul o acorda proiectului. El a afirmat ca termenul limita pana la care cele doua companii vor astepta ca Guvernul sa-si manifeste sustinerea va fi foarte scurt.
Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, ale carei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulata de EnergoNuclear, in care statul, prin producatorul de energie Nuclearelectrica, detine deocamdata participatia majoritara. Guvernul intentioneaza ca Nuclearelectrica sa ajunga la o participatie minoritara la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenta urmand ca fie acordata unor potentiali investitori care sa ii inlocuiasca pe cei care au renuntat la proiect. Dupa cum se stie, grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta – Belgia) si Iberdrola (Spania) si-au anuntat retragerea din proiect, motivand incertitudinile economice si cele privind piata energiei. Tudor Serban a sustinut ca unele companii din Coreea de Sud, Rusia, China si America si-au manifestat interesul pentru a prelua actiuni la EnergoNuclear.
Reamintim ca procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006 si, potrivit planurilor initiale ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014 – 2015. In 2009, termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011 – 2012, respectiv 2016 – 2017.