Adunarea Generala a AGIR
Data: 1-15 martie 2016
La 11 martie a.c., la sediul central al AGIR din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 118, a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România. Evenimentul a reunit membrii statutari, precum şi numeroşi invitaţi. Astfel, reuniunea a avut un caracter de largă reprezentativitate, atât sub aspect teritorial, cât şi prin domeniile de activitate ale celor prezenţi.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de preşedintele AGIR, Mihai Mihăiţă, care a evocat contextul intern şi internaţional în care s-a desfăşurat Adunarea Generală, cu sublinieri privind rolul comunităţii inginereşti în soluţionarea marilor probleme cu care se confruntă societatea românească actuală. A fost pus accentul pe importanţa capitală a educaţiei în formarea şi afirmarea generaţiilor actuale şi viitoare de profesionişti cu o înaltă pregătire şi o implicare civică exemplară.
Rezultatele înregistrate de la precedenta Adunare Generală au fost prezentate pe câteva mari capitole, respectiv activitatea ştiinţifico-tehnică la nivel central şi în teritoriu, aspecte organizatorice, bilanţul Editurii AGIR, preocupările actuale şi de perspectivă ale redacţiei publicaţiei Univers ingineresc, aspectele economico-financiare prin prisma evidenţelor contabile.
Numeroşii participanţi la dezbateri au apreciat rezultatele din anul 2015 şi au făcut propuneri valoroase pentru îmbunătăţirea programului de activitate pentru 2016. Toate documentele prezentate au fost aprobate de membrii Adunării Generale.
După încheierea Adunării Generale, un moment deosebit l-a constituit marcarea a 25 de ani de la (re)înfiinţarea AGIR. Într-un emoţionant expozeu, preşedintele Asociaţiei, Mihai Mihăiţă, a evocat momentele istorice de la cumpăna anilor 1989 - 1990, eforturile depuse de un grup de entuziaşti, din care a făcut parte, pentru crearea unei organizaţii profesionale a inginerilor români care să ducă mai departe valoroase tradiţii în condiţiile complicate şi, deseori, dure ale realităţilor post-decembriste. Între cei care au completat cu propriile amintiri acele momente s-au aflat dr. ing. EurIng Nicolae Costake, prof. dr. ing. Vladimir-Alexandru Ţicovschi şi prof. univ. em. dr. ing. Mircea Bejan (care a prezentat un mesaj bogat în conţinut al Filialei Cluj, al cărei preşedinte este). Membrilor Adunării Generale şi invitaţilor le-au fost înmânate diplome şi medalii aniversare.
Vom reveni pe larg în numărul viitor al publicaţiei noastre.